За първи път: Доходността на 10-годишните немски облигации падна под нулата


За първи път: Доходността на 10-годишните немски облигации падна под нулата
Снимка: Getty Images / Guliver

2120

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Германия стана отрицателна за първи път в тяхната история. Това съобщи BBC.

Падането под нулата е резултат от противоречивата стимулираща политика на Европейската централна банка. Инвеститорите масово се ориентираха към немските книжа, които се смятат за едни от най-сигурните финансови активни в света.

Лихвата по 10-годишните немски облигации (т.нар. Bunds) падна до -0,003% от около +0,002% в началото на европейската търговия, показват данни на компанията Tradeweb.

Доходността на правителствените дългови книжа на голяма част от развития свят се понижаваше трайно през изминалата година, тъй като инвеститорите търсеха сигурност за техните инвестиции, докато централните банки намаляваха лихвените си проценти близо до нулата и дори на отрицателна територия. Европейската централна банка допринесе за рекордно ниската доходност на дългосрочните немски книжа чрез своята масивна програма за покупки на активи (т.нар. "количествени улеснения"), имаща за цел намаляване на разходите за финансиране в рамките на еврозоната.

Последната серия проучвания на общественото мнение във Великобритания, показващи нарастваща подкрепа за излизане от Европейския съюз на предстоящия референдум, също допринася за бягството на инвеститорите към държавни облигации, в т.ч. немските книжа, което води до повишение на техните цени и респективно до намаляване на доходността им.

Днес 10-годишните немски облигации се присъединиха към останалите по-краткосрочни книжа на Германия, които вече предлагат нулева или отрицателна доходност.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички