Оланд настоява за промяна на френския икономически модел


Оланд настоява за промяна на френския икономически модел
Снимка: Gettyimages

2173

Френският президент Франсоа Оланд се обяви за промяна на икономическия и социален модел на Франция. Той представи редица икономически мерки по време на годишната си среща с представителите на бизнеса.

Мерките имат за цел да спрат стагнацията на икономиката и да намалях хроничната безработица. Според президента Франция се намира в извънредно икономическо положение, а също така и в извънредна ситуация свързана със сигурността, съобщава БГНЕС.

За да спре рекордните нива на безработицата, Оланд обяви серия от мерки, включително и субсидии за малките компании. Мерките имат за цел да насърчават компаниите да откриват работни места, както и специализирани програми за обучение за половин милион души.

Оланд обеща да се похарчат 2 милиарда евро в борбата с високата безработица. Според вестник „Фигаро“ този план е „последен шанс“ за държавния глава. От своя страна, „Монд“ пише, че това е „последната битка“ на Оланд.

Компаниите с по-малко от 250 служители ще получат 2000 евро за всяко открито работно место за повече от 6 месеца със заплата 1/3 от минималната работна заплата.

Втората най-голяма икономика в еврозоната поддържа безработица от 10%, който представляват 3,57 милиона души. Според Оланд това е единственият проблем, който френският народ поставя дори над сигурността си.

Държавният глава заяви, че Франция трябва да увеличи темпото на реформи, както и че иновациите са ключа към възстановяването на заетостта.

Необходими са и мерки за увеличаване на образоваността и работната квалификация, допълни Оланд.

Той отрече обвиненията, че се опитва изкуствено да намали безработицата, за да осигури преизбирането си през 2017 година.

„На коя планета живеят Франсоа Оланд и правителството му, щом смятат, че е достатъчно на компаниите да се платят, за да наемат някой на заплата от 1000 или 2000 евро”, попита Гилам Ларив от Републиканската партия, оглавявана от бившия президент Никола Саркози.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички