С рекордно високи нива на преки инвестиции Европа изпреварва Китай и Северна Америка


С рекордно високи нива на преки инвестиции Европа изпреварва Китай и Северна Америка
Снимка: Thinkstock

3646

Макар икономическият растеж в глобален план да намалява, в Европа преките чужди инвестиции поставят нов рекорд от 305 милиарда долара привлечени средства през 2014, което е с 36% повече от предходната година. Само за една година 43 европейски страни, включително Русия и Турция, привлякоха 4 341 проекта и постигнаха растеж от 10% спрямо 2013, създавайки общо 185 583 работни места (+12%).

Според 808 топ мениджъри, взели участие в 13-тото Проучване на привлекателността на Европа за инвеститорите на EY, Западна Европа привлича 50% от инвестициите в световен план през 2014, спрямо 45% през 2013. Инвестициите в Китай намаляват до 38% през 2014, което е с 6% по-малко спрямо предходната година. Това нарежда Китай трети в класацията веднага след Северна Америка, която привлича 39% от световните инвестиции, казват експертите от EY.

"Атрактивността на Европа за инвеститорите се корени не само в икономическата стабилност и възстановяване в Европа, но и в по-голямата несигурност на развиващите се пазари и тяхната способност да поддържат същите нива на растеж през последните години. По-ниските цени на енергията, по-слабото евро и количествените улеснения подсилват апетита на инвеститорите към Европа и допринасят за създаването на почти 200 000 нови работни места на стария континент. Това е една много окуражителна цифра след като заетостта е един от ключовите двигатели на икономическия растеж", коментира Марк Лермит, лидер на международните консултантски услуги на EY и автор на доклада коментира:

Най-атрактивните страни

Повече от половината от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в европейската икономика - 52% и 30% от създадените работни места вследствие на инвестиции се случват в три страни: Великобритания, Германия и Франция. Великобритания все още е първа в класацията по привлечени ПЧИ и създадени работни места, а Турция вече е сред първите десет страни по привлечени ПЧИ. Останалите страни в десятката са Испания, Белгия, Холандия, Полша, Русия и Ирландия.

Най-атрактивни индустрии за ПЧИ в Европа

Икономическото възстановяване, обезцененото евро и падащите цени на енергията са критични за съживяването на производството в Европа. Логистичните операции и промишлеността нарастват с 27% в резултат на индустриалното възраждане и бума на електронната търговия. В сектора на услугите силно нарастват инвестициите в софтуерни проекти - 27%, във финансови услуги - 37% и в бек офис услуги - 15%.

Най-големите инвеститори

Въпреки че повече от половината инвестиции в европейската икономика са от европейски компании - 51%, а други 25% от американски, китайските компании изпреварват японските и се нареждат на пето място в класацията на най-големите инвеститори в Европа. С 210 проекта - почти с 40% повече от предходната година, китайските инвестиции в Европа са резултат от усилията на китайското правителство за насърчаване на чуждите инвестиции като средство за придобиване на технологии, марки и ресурси в чужбина, за да стимулира развитието на висококачествено вътрешно производство и услуги.

Проектите на запад, работните места на изток

Страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) включително и Русия и Турция изпреварват западните си съседи по брой на създадени работни места от ПЧИ. Така ако броят на новите работни места в Западна Европа е 89 486, то в ЦИЕ е 96 087. Полша и Турция запазват апетита на инвеститорите и генерират високи нива на нови работни места. Полша е на трето място с 15 485 работни места, а Турция на осмо с 8 175 работни места. Румъния напредва с впечатляващите 77%, създавайки 10 892 нови работни места. Най-голям скок обаче прави Македония с цели 233% увеличение на създадените работни места. Така те са 5 688 през 2014. България също привлича интереса на инвеститорите и се нарежда малко след първите десет – на 12 място с 5 688 нови работни места. Въпреки това нуждата от реформи и по-добра инфраструктура е ключова при привличането на инвеститорския интерес.

Трудности по пътя напред

Според проучването 59% от инвеститорите са уверени за перспективите на Европа в следващите три години, но само 32% от мениджърите имат планове да създадат или да разширят дейността си в Европа през следващата година, а 64% не разполагат с никакви планове.

Инвеститорите изказват мнение, че за да направят най-доброто от икономическото възраждане на Европа и по-нататъшното подобряване на инвестиционния климат, политиците трябва да продължат да премахват пречките пред ефективността на бизнеса. Това са излишната бюрокрация и бавния растеж, които все още се възприемат като основни пречки.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички