ЕС одобри рекордни инвестиции в транспортния сектор


ЕС одобри рекордни инвестиции в транспортния сектор
Снимка: БГНЕС

2101

Планът на ЕК за рекордни инвестиции от 13,1 млрд. евро в транспортния сектор вече е по-близо до своето осъществяване, след като днес държавите от ЕС одобриха списъка с проектите, които ще получат финансиране по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

На днешното си заседание Координационният комитет за МСЕ, съставен от представители на 28-те страни от ЕС, изказа положително становище за предложението на Комисията от 29 юни. Заедно с плана за инвестиции в размер на 315 млрд. евро, представен от Комисията през ноември 2014 г., МСЕ ще допринесе за постигане на един от нейните основни приоритети — преодоляване на недостига на инвестиции в Европа с цел създаване на благоприятни условия за заетост и растеж, съобщиха от ЕК.

Европейският комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц заяви: "Много се радвам, че след конструктивни дискусии в Координационния комитет за МСЕ държавите членки одобриха нашето предложение за най-големия план за инвестиции в областта на транспорта, изготвян някога от ЕС.Избраните от нас 276 проекта ще допринесат за създаването на работни места и ще стимулират растежа и конкурентоспособността в Европа.Също така се радвам, че много проекти са за изпълнение на хоризонтални приоритети, например за цифровизация на транспорта или за навлизане на алтернативни горива на пазара".

По поканите за представяне на предложения в рамките на МСЕ през 2014 г. бяха получени над 700 предложения за проекти, като общата стойност на исканото финансиране надхвърли 36 млрд. евро. Тъй като наличните средства са само 13,1 млрд. евро, Комисията избра проектите с най-голяма европейска добавена стойност. Предложенията бяха оценени въз основа на редица предварително определени критерии — значимост, зрялост, въздействие и качество. В съответствие със своя ангажимент за прозрачност Комисията и Изпълнителната агенция за иновации и мрежи (INEA) днес публикуваха брошура с обща информация за МСЕ и за оценяваните проекти.

Следващи стъпки са, че до края на юли 2015 г. Комисията ще приеме официалното решение за финансиране. След това споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства за отделните проекти ще бъдат подготвени от INEA и ще бъдат сключени с получателите на средствата. Отпускането на средствата ще започне през последното тримесечие на 2015 г. INEA и Комисията ще следят за правилното изпълнение на проектите.

В рамките на Механизма за свързване на Европа (МСЕ) от бюджета на ЕС за 2014 - 2020 г. ще бъдат предоставени на разположение 24,05 млрд. евро за съфинансиране на проекти за обекти от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) в страните от ЕС. От тази сума 11,305 млрд. евро ще са само за проекти в държави членки, които отговарят на условията за финансиране от Кохезионния фонд. В годишни и многогодишни работни програми се посочват приоритетите и общият размер на финансовата подкрепа по всеки от тези приоритети през дадена година. 2014 г. е първата програмна година за МСЕ.

Освен за транспорта МСЕ ще е от полза и за европейската икономика като цяло — изграждането на трансевропейската транспортна мрежа може да доведе до създаване на до 10 млн. работни места и до увеличаване на европейския БВП с 1,8% до 2030 г.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички