Сръбският министър на икономиката настоя за санкции срещу Русия


Сръбският министър на икономиката настоя за санкции срещу Русия
Снимка: Getty Images

3845

Министърът на икономиката на Сърбия Раде Баста призова правителството незабавно да вземе решение за налагане на санкции на Русия, съобщи телевизия N1.

В прессъобщение на министерството се цитират думите му, че Сърбия "вече плаща висока цена за това, че не е наложила санкции на Русия, и това е станало непоносимо", добавя БГНЕС.

ОЩЕ по темата: Руският бюджетен дефицит надмина 34 млрд. долара за първите два месеца на годината

"Като министър на икономиката не мога да се съглася да мълча, когато виждам под какъв натиск е сръбският президент Александър Вучич, поради което съм за налагане на санкции на Русия. Заставам до президента Вучич в защита на държавните и националните интереси и му имам пълно доверие. Ето защо призовавам сръбското правителство и всички министри да заемат позиция по този въпрос", заяви Баста.

Според него с течение на времето Сърбия е изправена пред нова реалност. “Не се вижда краят на конфликта и изглежда, че разумът е изчезнал.... Сърбия е изправена пред огромен натиск заради световните сътресения", каза министърът.

Интересен факт, показващ какви са сътресенията, е репортаж на Радио Свобода. Според репортажа, поне 8 руски дипломатически служители, изгонени от други държави, са акостирали в Сърбия. Пример е Алексей Иваненко, втори секретар на руското посолство в Хърватия. На 11 април, 2022 година той и още 17 руски дипломати бяха изгонени от Хърватия, но 6 месеца по-късно Иваненко е акостирал в Сърбия като първи секретар на руското посолство там.

В този ред на мисли преди няколко дни интересно изказване направи в личния си профил във Фейсбук бившият ни посланик в Русия Илиян Василев: "Гледайте схемите на ББ и Пеевски в енергетиката за да разберете как е съставен списъка Магнитски, и кои ще бъдат следващите. Борисов и Радев /Кирил Добрев помежду им/ да се ориентират по метаморфозата на Орбан - ключовото му изречение - можем да искаме да поддържаме отношения с Путин, но светът се промени и това повече е невъзможно. Вучич също се опитва да вземе завоя".

ОЩЕ по темата: Заради санкциите: Русия губи 500 млн. долара на ден от природен газ и петрол

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички