Светът върви към криза, алармира МВФ


Светът върви към криза, алармира МВФ
Снимка: Getty Images/Guliver

2524

Рискът от глобална икономическа криза расте. За това предупреждава Международният валутен фонд (МВФ), цитиран от Financial Times.

Първият зам.-директор на фонда Дейвид Липтън заяви по време на сесия на Националната асоциация за бизнес икономика (National Association for Business Economics, NABE), че глобалната икономика се намира в „действително много трудна ситуация".

"Сега е моментът да се подкрепи икономическата активност и да се осигури по-стабилна позиция на световната икономика", коментира Липтън. Според него световните политики трябва да предприемат незабавни действия в отговор на забавянето на икономическия растеж и на новите заплахи, породени от колебанията на стоковите и финансовите пазари.

Резкият спад в глобалните капиталови потоци и търговията през последната година са сред водещите фактори, които объркват икономиката.

"Особени опасения възникват във финансовите пазари, чувство, че "властите на много страни почти изчерпаха възможността да предприемат необходимите мерки, или са загубили необходимата решимост за изпълнението им," добави още той.

МВФ вече обяви, че вижда сигнали за допълнително отслабване на глобалното икономическо възстановяване и през април може да понижи прогнозата си за растеж на световния БВП за 2016 г., която в момента е 3,4%.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички