Тежки икономически реформи - цената на оставането на Гърция в еврозоната


Тежки икономически реформи - цената на оставането на Гърция в еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

1328

Гърция остава в еврозоната с цената на тежки икономически реформи. Започнаха първите изявления на депутати от управляващата партия, че няма да подкрепят премиера Алексис Ципрас. Това може да доведе до разцепление на СИРИЗА и оставка на правителството.

Още с първите изявления на европейските лидери от Брюксел се прекратиха коментарите за връщане на драхмата, съобщава БНР.

Предложените от Атина реформи са добра база за преговори и окончателното решение за продължаване на финансовата помощ ще се вземе утре на извънредно заседание на Еврогрупата.

Говорителят на правителството Гавриил Сакеларидис заяви: "Всички сигнали досега от страна на европейските лидери показват, че сме много близо до споразумение. От тук нататък е необходимо политическо желание и от двете страни, което е на лице и ще бъде постигнато."

Сакеларидис уточни, че ако програмата за икономически мерки не бъде подкрепена от всички депутати на СИРИЗА, правителството ще подаде оставка. Част от депутатите на управляващата партия искат извънредно заседание на ръководството на партията.

В гръцките медии се коментира, че на Ципрас ще му е по-трудно да убеди своите депутати, отколкото европейските кредитори.

Надеждите за стабилизиране на Гърция донякъде ограничаха тегленето на пари от влоговете. Очаква се днес изтичането на средства да е в рамките на допустимото.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички