Биткойните могат да спасят парите на гърците


Биткойните могат да спасят парите на гърците
Снимка:

1991

Гръцките препятствия за контрола върху капитала доказват още веднъж огромната власт на биткойна в световната финансова система, пише финансистът Брайън Кели в коментар за CNBC.

През миналата седмица цената и обема на биткойна бяха увеличени. Какво се случи по време на кипърската криза? Гражданите не само бяха държани далеч от банковите си сметките, но много от тях установиха, че част от парите им липсват, когато банките отворили отново. Тази конфискация беше представена под приятелското название "спасяване".

За кипърското спасяване всеки депозит над 100 000 евро бил конвертиран в ценни книжа на Централната банка. Като се има предвид този прецедент, не е изненадващо, че гърците търсят убежище за спестяванията си.

Ако Гърция избере да напусне еврозоната, не е ясно каква валута ще избере правителството. То може да избере драхмата или съществуваща валута например руската рубла. Независимо от валутата, вероятността гръцките граждани, притежаващи хартиени пари да ги изгубят при Grexit е много висока. Единственият начин е гражданите да търсят лесна и сигурна алтернатива.

От 2013 г. досега биткойн системата е узряла и днес по-лесно от всякога можеш да притежаваш биткойни. Това ги прави идеален инструмент и средство за съхраняване на стойността.

Най-удивителното при използването на биткойните като сигурно убежище е, че това нарушава равновесието на силите между правителството, финансовата система и гражданите. Част от европейската стратегия в преговорите е да направи условията за обикновените граждани толкова лоши, че те да принудят политиците си към уреждане на спора. Досега тази тактика не успя да тласне Гърция към споразумение.

"Аз съм скептичен към тази тактика, тъй като гръцките политици ще спечелят много малко при сделка с ЕС", пише Кели в коментара си. След като правителството беше гласувано с мандат, обещаващ край на строгите икономии, това би било политическо самоубийство. Също така сделка във вида, който иска ЕС, ще бъде и икономическо самоубийство, тъй като допълнителните затягащи мерки ще тласнат Гърция към депресия и в крайна сметка по-високо съотношение на дълг към БВП.

Но има и друга причина тази тактика да не работи и тя се нарича конкуренция. Биткойнът за първи път в съвременната история разделя валутата от държавата. Това откъсване не трябва да се пренебрегва. Гърците не трябва да чакат да видят каква валута ще избере за тях правителството или ЕС, а сами да изберат виртуалната валута.

Конкуренцията между валутите е биещото сърце на капитализма и демокрацията и тази конкуренция премахва парче от ливъриджа на еврозоната.

В последно време обемът на виртуалната валута се увеличи на множество борси. Ако гръцките граждани превърнат спестяванията си в биткойни, това означава, че те ще станат безразлични към политическите искания. Откакто биткойните могат да се използват за закупуване на стоки и услуги от над 100 000 търговци, не е ясно дали гражданите някога ще изберат да се върнат към традиционната валута на страната. Последиците от тази реалност не трябва да бъдат подценявани. Конкуренцията между валутите е явление, нова ера, благодарение на биткойн и блокчейн. Крайният резултат от конкуренцията е да подкопае силата на доминиращите играчи. Това не означава, че Гърция ще остане извън законите, напротив, това поставя властта обратно в ръцете на обществото, което всъщност е демокрацията. А раждането на нова демокрация, няма да наруши баланса на силите.

Източник: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички