Спасението при евро 3 в 1


Спасението при евро 3 в 1
Снимка: Getty Images/Guliver

2646

Коментар на Робърт Лейдли, президент на Atlantic and Conservation Institute, публикуван в The Washington Times

През 1796 г., в годината на Декларацията за независимост, Адам Смит обяснява как "Богатството на народите" зависи от измъкването извън монополната мощ на капиталовложенията и даване свобода на свободния пазар да ръководи търговията, и как това е ключът към американския растеж по онова време.

За възстановяването на богатството на Европа днес е необходим същият подход. Нещо повече, силната икономика е от съществено значение, за да получат европейските страни доверието и ресурсите да играят своята роля в НАТО и да се противопоставят на експанзионисти като Русия и Иран.

При формирането си идеалистичното евро беше движено от мечтите, че то би довело до Съединени европейски щати. Това би включило в себе си страни с рязко различаващи се подходи към дълговете и разходите и с различни социални цели. Френският икономист Жан Моне воюваше за налагане на общ пазар, за да бъде избягнат започването на още една световна война в Европа, а не заради единна валута. Време е да се върнем към реалността и здравия разум.

Възможността е еврото да бъде разделено на три отделни и независими части, които ще плуват една срещу друга, а свободният пазар ще определя тяхната относителна стойност. В по-широк смисъл сегашното евро ще остане валута за северноевропейските страни, С-еврото ще бъде за страните от Средиземноморието и Ф-еврото за Франция и всяка друга финансово стабилна държава, която предпочита френският подход за стимулиране на растежа чрез разходи.

С-еврото веднага ще потъне като стойност до половин евро. Това ще даде на държавите от Средиземноморието бързо стимулиране на Брутния вътрешен продукт /БВП/чрез увеличаване на броя хора, търсещи почивка или пренасочващи се там за живот като пенсионери. Ще доведе и до бързото завръщане на стари клиенти, които са били прогонени от пазара и, в последствие, ще подобри търсенето на недвижима собственост и необходимостта от пътуване в региона с авиация. Това би породило доверие в бъдещето.

Еврото даде на Германия почти 20% валутно предимство, демонстрирано от увеличаването на участието й на европейския автомобилен пазар от 1/3 на ½. Тристепенното евро би отстранило това предимство. Експанзионистичните действия на Марио Драги, президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), не разглеждат основните проблеми. Императорът е гол, а, в най-добрия случай, става дума за препаска.

Кризата на еврото не може да бъде решена чрез неотстъпчиво орязване на разходите и съкращения, което би поставило европейските икономики в низходяща спирала, и ще навреди сериозно на цялата взаимосвързана световна икономика. С други думи, операцията би била успешна, но за нещастие, пациентът ще е умрял.

До тристепенното евро не може да се стигне без ефективно ръководство. Тук голям проблем е раздутата бюрокрация в Брюксел. В писаната история няма случай бюрокрацията да се реформира сама. И в случая спокойно може да се приеме, че ще подейства старата максима – най-голямата спънка за прогреса е съпротивата срещу промените.

Промените изискват да командва малка група от ключови, решителни и влиятелни хора. Един от подходите в тази посока би могъл да бъде германският канцлер Ангела Меркел и Драги да формират основния екип, а после да получат помощ от Международния валутен фонд /МВФ/, Световната банка, Европейската банка за развитие и от другаде. МВФ не може да се намесва директно, тъй като неговият правилник не разрешава да подкрепя тристепенното евро.

Европейската общност може да поеме финансовата цена на гръцкото излизане от еврото, наричано Grеxit. Само че ефектът върху НАТО ще бъде много сериозен.

Във Финландия мнозинството гласоподаватели са против отпускането на още помощи на Гърция, и новото правителство даде ясно да се разбере, че няма да одобрява помощ от ЕЦБ или други източници. Ако подобна стъпка бъде предложена, е възможно Финландия също да излезе от еврозоната. Финландското напускане може да предизвика рухване на къщата от карти на еврото, което би довело до връщане на националните валути и с разрушителен икономически ефект. Финландия може да реши да остане в еврозоната ако тристепенното евро бъде прието и бъдат извършени задоволителни реформи. Но и така ще има да се плаща много висока цена за необходимата прическа, но много по-малка отколкото при връщането към национални валути.

По този начин всички дългове в страните със С-евро и Ф-евро ще станат платими в тези валути, в достъпни по-дълги срокове, само с две изключения. Първо, всички задължения към МВФ ще останат платими в евро, с удължени срокове. Второ, в интерес на истината и за предотвратяване на банкова паника всички частни спестявания остават в евро.

В по-дългосрочен план системата на тристепенното евро трябва да даде използваем икономически растеж, така че страните приели подстригването, основно Германия, биха видели, че стойността на техните дългови активи се е увеличила.

Политиците обичат да захвърлят проблеми в бъдещето, отколкото да се изправят пред скъпа реалност. Ние трябва да се изправим пред въпроса за плащането на действителната цена за щетите, нанесени от едностепенното евро.

В обобщение приемането на тристепенно евро би задържало Гърция в еврозоната и би дало ключов икономически растеж на страните от Средиземноморието, и ще попречи на Русия и Иран да разединят НАТО.

Превод: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички