КЕВР продължава да се държи като орган на социалното министерство


КЕВР продължава да се държи като орган на социалното министерство
Снимка: Getty Images/Guliver

2408

КЕВР продължава да се държи като орган на Министерството на труда и социалната политика. Това каза Калоян Стайков, икономист от Института за пазарна икономика във връзка с увеличението на цената на електроенергията, предаде "Фокус".

"Социалната система трябва да бъде приоритет на МТСП, а не на КЕВР”, заяви Стайков.

Икономистът обясни, че една от причините за натрупаните дефицити е непризнаването на обективни разходи. По думите му цената от години е неестествено ниска.

„Със сигурност трябва да се направи оценка и да се види точно колко са домакинствата със затруднение за плащането на сметки на ток и да се изгради ясна система, която да подпомага точно тях. Тоест, целенасочено да се помага именно върху нуждаещите се, а не помощта да се разпилява върху твърде много домакинства и съответно да не достига за нуждаещите се. Това обаче е приоритет изцяло на МТСП”, подчерта Стайков.

Той отбеляза, че КЕВР може да помага с експертиза при изготвянето на методология за оценка на т.нар. енергийна бедност, но не и да определя цени, които да подпомагат домакинствата. „Това е против логиката на закона и против чисто регулаторната логика за определяне на цените”, посочи Калоян Стайков.

Той изтъкна, че вторият проблем в енергетиката е ефективността. „Ако пазарът бъде либерализиран и дружествата, които произвеждат електроенергия започнат да се конкурират едни с други, проблемът с ефективността ще бъде решен много бързо. Тогава вече по естествен начин ще се създаде този стимул за повишаване на ефективността. Имаме такива дефицити, защото в момента регулаторът продължава да толерира тази неефективност. Когато се изчистят дефицитите, така че да не е възможно системата да работи по-добре, тогава вече трябва да се пипне цената”, каза още Стайков.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички