Великобритания е готова за "възможно най-лошото" по отношение на гръцката криза


Великобритания е готова за "възможно най-лошото" по отношение на гръцката криза
Снимка: Getty Images / Guliver

1595

Великобритания призова за бързо решение на кризата в Гърция като в същото време заяви, че е готова за "възможно най-лошото" и ще защити икономиката си.

"Сега е важно настоящата несигурност да бъде решена, независимо от това, което реши гръцкият народ, за да може да се осигури икономическа и финансова стабилност в Европа", заяви британският министър на финансите Джордж Озбърн в изявление, цитирано от АФП.

"Позицията на Великобритания по тази развиваща се криза е ясна: Надяваме се на най-доброто, но сме подготвени за възможно най-лошото", каза още той.

Лондон вече отправи предупреждение към своите граждани, които смятат да пътуват в страната, да носят със себе си достатъчно пари в брой като в същото време обеща да помогне на гражданите, които получават британски пенсии, да преместят средствата си извън гръцки сметки.

Притеснения изрази и руският финансов министър Антон Силуанов, който заяви, че кризата в Атина показва, че Русия също трябва внимателно да обмисли колко голяма е тежестта на нейните собствени държавни задължения.

"Ние не сме обвързани с Гърция чрез финансови задължения, така че ефектът (от кризата) върху Русия ще бъде пренебрежим", каза още той, цитиран от Ройтерс.

Днес ЕС трябва да реши дали да осигури на Гърция нова спасителна програма, която беше предложена само часове преди да изтече крайният срок за плащането на поредната вноска по задълженията на страната към МВФ.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички