Възможно е преговорите за ТПТИ да бъдат временно прекратени


Възможно е преговорите за ТПТИ да бъдат временно прекратени
Снимка: БГНЕС

7544

Преговорите за мащабното и противоречиво Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС може да бъдат прекратени заради нежеланието на Вашингтон да прави отстъпки. Това заяви френският министър на външната търговия Матиас Фекл, предаде AFP.

„С оглед на позицията на САЩ, днес това изглежда като най-вероятната опция”, заяви министърът в отговор на въпрос дали преговорите за споразумението, започнали през 2013 г., могат да бъдат прекъснати.

Думите на Фекл отразяват дълбоките опасения в Европа, която смята, че сделката ще разруши екологичните и здравни регулации в полза на големия бизнес.

Вашингтон и Брюксел се опитват да приключат преговорите тази година, преди да изтече мандатът на сегашния американски президент Барак Обама, което предизвика сериозно негодувание и от двете страни на Атлантическия океан.

В понеделник неправителствената организация Greenpeace публикува 248 страници поверителни документи от проекта на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС. Тези страници „потвърждават заплахите за здравето, околната среда и климата”, които би представлявало това споразумение, според Greenpeace.

От Европейската комисия, която договаря търговската сделка, побързаха да обяснят, че екоорганизацията е тълкувала „погрешно” документите. Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом посочи, че има много недоразумения около изтеклите документи за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции.

От Брюксел нарекоха разкритията на организацията „буря в чаша вода”. Американските власти също разкритикуваха информацията на екологичната организация.

ТПТИ предвижда създаване на зона за свободна търговия между САЩ и ЕС, но в същото време буди много притеснения относно занижаването на екологичните и здравни стандарти. Повечето му критици смятат, че то дава огромна власт в ръцете на частни корпорации.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички