Арбитражният съд - основната спънка пред плана на Малстрьом за ТПТИ


Арбитражният съд - основната спънка пред плана на Малстрьом за ТПТИ
Снимка: БГНЕС

6625

След месеци на говорене за „компромис“, който да засили оказалата се в застой търговска сделка между ЕС и САЩ и да успокои критиците в ляво, европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом е изправена пред трудната задача да убеди партньорите от Вашингтон, пише Politico.eu.

През септември миналата година Малмстрьом предприе амбициозната стъпка с цел да реформира най-спорния въпрос по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), а именно арбитражната система, която ще позволи на инвеститорите да съдят правителствата заради законодателство, което ни ги устройва. Тогава Сесилия Малмстрьом предложи създаването на арбитражен съд от 15 независими съдии и прозрачни процедури, а стъпката й потуши голяма част от критиките. Точно възможността за въвеждането на механизъм за разрешаване на спорове инвеститор-държава (Investor-state dispute settlement, ISDS) стана "горещият картоф" за ТПТИ и забави разглеждането на сделката в Европейския парламент.

Сега обаче е на лице друга спънка – САЩ не са одобрили плана на Малмстрьом.

„Неуместно е да се мисли, че Съединените щати просто ще приемат това, което Европа е измислила“, каза Шон Хедър, висш мениджър в Американската търговска камара. Той добави, че преговори предстоят и занапред.

Изчислява се, че ТПТИ може да донесе допълнителни 119 млрд. евро годишно в европейската икономика. Същевременно се очаква САЩ да спечели 95 млрд. долара на година, според скорошно изследване на Американската търговска камара.

САЩ и ЕС започват 12-ия кръг от преговорите по споразумението след две седмици, а споразумението на Малмстрьом ще бъде за първи път поставено на масата.

През октомври миналата година Майкъл Фроман, представляващ американската агенция по търговията, прие хладно предложението на Малмстрьом за постоянния арбитражен съд от 15 независими съдии и 6 апелативни съдии, назначавани от САЩ, ЕС и трета страна. Той основно постави под въпрос нуждата от съществуването на апелативен трибунал. „Имало е много малко дела срещу САЩ и до днес правителството никога не е загубило“, заяви Фроман в интервю за Reuters. “За мен не е очевидно защо ще искаш да дадеш на компаниите втора хапка от ябълката“, смята той.

Американският бизнес очаква основата на преговорите с ЕС да бъде модела за разрешаване на спорове, използван в скорошното и вече сключено Транстихоокеанско партньорство (ТТП) между САЩ и 20 другi държави, по думите на Шон Хедър. Същевременно публично допитване до европейските граждани, инициирано от Европейската комисия през 2014 г., показва, че голямата част от мнозинството от европейците са критични към арбитражната система.

Защитниците на предложението на Малмстрьом относно уреждането на спорове смятат, че американската система разчита на тайни, недемократични съдилища, където компаниите имат връзка с номинирането на съдиите. В алтернативата на еврокомисаря, съдиите са номинирани от държавите, а не от инвеститорите, а решенията могат да бъдат обжалвани.

BusinessEurope, най-голямото бизнес лоби на Стария континент, критикува поправката на Малмстрьом, казвайки, че е твърде трудно да започнеш дело срещу държава. „Ако само държавите изжират, не инвеститорите, това увеличава риска те (съдиите, бел.ред) да не бъдат неутрални“, смята Никос Лавранос, генерален секретар на Европейската федерация по инвестиционно право и арбитраж. „Истинският въпрос е: Ще бъде ли честен съд“, каза той.

Останалата част от анализа за ТПТИ прочетете в Actualno.com.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички