Защо лагерът на Варуфакис се обърна срещу него


Защо лагерът на Варуфакис се обърна срещу него
Снимка:

1561

С лековатия си хумор и хищната си усмивка Янис Варуфакис се превърна в иконата на новото гръцко ляворадикално правителство, но медийната му вездесъщност вече месец и половина раздразни собствения му лагер.

Премиерът Алексис Ципрас сякаш потвърди в събота слуха, според който е поискал от министъра на финансите да го дава по-кротко. Пред германското списание "Шпигел" на въпрос дали e направил забележка на харизматичния си министър Ципрас отговори: Поисках от целия министерски съвет, не само от Варуфакис, да се говори по-малко и да се действа повече.

"Авги", вестникът на Сириза, която е на власт от 25 януари, тази седмица се оплака от "токсичната свръхекспозиция" на Варуфакис. Изданието се опасява, че "сексуалният символ", описан от германския вестник "Велт", може да провали целия натрупан позитив около правителството на Ципрас, за който той помогна с появите си по националните и международните медии.

"Янис, не прекалявай" – предупреждава "Авги". "Икономиката не е само да знаеш да управляваш бюджета, но и да умееш да икономисваш думи."

Една карикатура в либералния "Катимерини" осмя в сряда всеприсъствието на министъра по гръцката телевизия. Варуфакис се мъдри на екрана, докато домакиня моли мъжа си да смени канала. Съпругът изпълнява молбата й няколко пъти по ред, но жената не забелязва никаква промяна и му се ядосва, тъй като всеки път бръснатата глава на министъра заема екрана.

Освен в Гърция, където на европейските й колеги не се хареса, че във вестниците се появяват проекти на министерството на финансите, с които те първи искат да се запознаят, Варуфакис говори пред финансовите медии на всички големи страни в Европа или достойни да предизвикат размисъл, както иска неговия антураж. Той дори даде интервю в последния брой на "Шарли ебдо".

Той разговаря също много свободно в Туитър с някои журналисти, което не му пречи да критикува в същата тази социална мрежа "журналистите, които се ровят в калта".

Напоследък обаче Варуфакис като че ли е малко по-внимателен: той изненада тази седмица печата в Атина, като го покани, а след това отказа да отговори на въпросите след собствената си встъпителна декларация.

Раздразнението му срещу журналистите не спадна и заради подигравателните или стъписани коментари, които съпътстваха разкриването на една от мерките, предложени от гръцкото правителство на европейските му партньори, за да се попълни хазната на държавата: назначаване за кратки периоди на студенти, домакини и дори на туристи, които да бъдат снабдени със скрити камери и така да дебнат за укривателите на ДДС.

Правителството побърза да отхвърли като "смешни" обвиненията, отправени от десницата, уверявайки, че в резултат на лова на измамниците, "ще се види кой е смешен и кой не".

Въпреки предупрежденията на Ципрас Варуфакис не е единственият в правителството, който говори прекалено много, рискувайки да настрои още повече финансовите партньори на Гърция, от които Атина иска още много пари.

Така министърът на външните работи Никос Коциас не се поколеба в събота в Латвия да размаха заплахата за милиони нелегални имигранти, сред които и джихадисти, нахлуващи в Европа, ако ЕС изостави Гърция. "Партньорите на Гърция трябва да я приемат много по-насериозно" - предупреди той.

В петък пък министърът на вътрешните работи си позволи войнствен речник: "Страната е във война със своите кредитори" - заяви той пред парламента.

Източник: АФП

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички