Арестът на директор на Huawei разклати американските борси


Арестът на директор на Huawei разклати американските борси
Снимка: iStock/Guliver

2272

Американският борсов индекс „Дау Джоунс“ приключи търговската сесия в четвъртък със спад от 85 пункта до 24 931 пункта, или 0,33% в сравнение с предишния ден. В средата на вчерашния ден спадът на индекса се доближи до срив, след като се понижи с цели 670 пункта.

Индексът S&P 500, включващ акциите на 500 най-големи компании на американския пазар, се понижи с 0,25%, или с 6,82 пункта до 2693, а индексът на електронната борса NASDAQ демонстрира положителна динамика, нараствайки с 0,25%, или 16 пункта до 7178.

Поводът за тези резки колебания на индексите е арестът на финансовия директор на китайската телекомуникационна компания Huawei Мън Уанджоу, която беше задържана в Канада и трябва да бъде предадена на САЩ, отбелязва CNN.

Американското разузнаване разглежда Huawei като най-мощната китайска компания в областта на високите технологии и е заплаха за националната сигурност на САЩ.

Американските и канадските представители не уточниха какви точно обвинения са повдигнати на Мън Уанджоу. По-рано министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че разследва дали китайската телекомуникационна компания е нарушавала американските санкции спрямо Иран.

„При администрацията на Обама САЩ повдигаха подобни обвинения по отношение на китайците, но никога не предприемаха толкова радикални действия, като арест на територията на трети страни, страхувайки се, че Пекин ще предприеме ответни действия спрямо американските интереси в Китай или в други страни“, заявиха пред Си Ен Ен експерти от Eurasia Group, занимаващи се с анализ на политическите рискове.

Експертите очакват изостряне на търговската война.

Според американския специалист по Китай Кристофър Балдинг арестът на един от ръководителите на китайската компания е „свидетелство за рязката активизация на търговската война между САЩ и Китай“.

Ситуацията на финансовите пазари остава изключително неустойчива, защото арестът на финансовия директор на Huawei показва, че паузата в търговската война между САЩ и Китай няма да продължи дълго, коментира Bloomberg.

„Най-голямата опасност се състои в това, че търговската война ще избухне с нова сила, и именно този фактор влияе на пазарите“, заяви директорът на департамента за анализ на пазарите в британската компания Think Markets UK Наим Аслам. „Сред участниците на пазара трудно могат да се намерят такива, които очакват промяна към по-добро. Създава се впечатлението, че ситуацията ще става все по-лоша“, добави той.

По данни на западните медии Мън Уанджоу е задържана в Канада по искане на САЩ за екстрадиране във връзка с обвинения в нарушаване на американските санкции срещу Иран. От компанията Huawei потвърдиха за ареста на своя финансов директор и това, че САЩ искат нейното екстрадиране. От телекомуникационния гигант подчертаха, че не разполагат с каквато и да било информация за незаконни действия на Мън Уанджоу.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички