Венецуела ще продава злато и нефт в криптовалутата си


Венецуела ще продава злато и нефт в криптовалутата си
Снимка: Cryptonomist

6296

Венецуела ще продава нефт и част от златото, което произвежда, в националната си криптовалута петро, заяви президентът на страната Никола Мадуро.

"Ще продаваме венецуелски петрол в замяна на петро. Вече продаваме на Венецуела желязна руда и стомана в петро. Подписахме договори за продажба на нефт, стомана, желязо и алуминий и ще продадем част от златото за петро", казва Мадуро, цитиран от местния вестник El Nacional.

По думите му правителството успешно налага криптовалутата в ежедневието на жителите на Венецуела. През декември властите в страната прехвърлиха коледните добавки на пенсионерите и служителите в обществения сектор в новата валута, припомня ТАСС.

Мадуро обяви старта на националната криптовалута през октомври 2017 г., а продажбите ѝ започнаха на 20 февруари 2018 г. Тя обвързана с петрола, като цената ѝ се равнява на стойността на барел петрол, произведен в страната.

Политическите сътресения в страната, водещи до брутална хиперинфлация от хиляди и дори милиони проценти месечно, на практика унищожиха местната валута боливар и са основната причина Венецуела да се насочи към цифрови активи.

През юли 2019 г. Мадуро нареди на най-голямата банка в страната Banco de Venezuela да отвори специални бюра за криптовалутата във всичките си 790 клона, припомня Yahoo Finance.

Експерти по киберсигурност твърдят, че цифровата валута, разработен с помощта на Русия, е опит за избягване на американските санкции.

Как Русия помага на Венецуела да оцелее, прочетете в този материал. 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички