Златото се търгува за 1200 долара за тройунция


Златото се търгува за 1200 долара за тройунция
Снимка: Getty Images

1753

Златото задържа най-големите печалби за последния месец и изглежда ще завърши втора поредна седмица с растеж, подкрепено от предпазливостта на Федералния резерв на САЩ относно лихвите, както и заради слабия долар. Спот цената е 1200 долара за тройунция, а вчера тя скочи с 1,3%, което е най-голям дневен растеж след средата на месец май. Покачването за седмицата засега е 1.7%

Благородният метал получи сила от прогнозите на Фед в сряда, че очаква по-ниски лихви в края на 2016 година и през 2017 година в сравнение с прогнозите от март. Друга причина е, че членовете на комисията са се обединили около мнението, че тази година може да има само едно или нито едно повишение на лихвите.

Предпазливостта на Фед успокои инвеститорите, тъй като по-високите лихви намаляват търсенето на непредлагащото лихви злато. Подкрепа дойде и от кризата около Гърция, където Атина и международните й кредитори не могат да намерят общ език за споразумение около дълга. Лидерите от еврозоната ще проведат извънредна среща на върха в понеделник в опит да избегнат фалит на Гърция, след като тегленията на пари от банките се ускориха, а постъпленията на правителството спаднаха.

Междувременно експорта на злато от Швейцария спадна през май до най-ниски нива след август миналата година. Това показа доклад на Швейцарските митнически служби, което се дължи на по-малките пратки към основните потребители Индия, Китай и Хонг-Конг.

Производителите на злато в ЮАР обявиха, че ще предложат на синдикатите пакет от бонуси, когато започнат преговорите следващата седмица, но от профсъюзите обявиха, че се интересуват единствено от пари.

Акциите на световните борси се покачиха в четвъртък, докато долара спадна, ден след като Фед сигнализира, че ще повишава лихвите по-бавно отколкото мнозина очакваха.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички