Апокалипсисът на роботите - ето как ще се случи


Апокалипсисът на роботите - ето как ще се случи
Снимка: iStock/Guliver

4995

Коментар на Кати о'Нийл за Bloomberg

Има две противоположни версии за това как изкуственият интелект ще повлияе на човечеството. Едната гласи, че когато роботите станат способни да се самопрограмират, ще видят хората като безполезни и ще се обърнат срещу нас. Според другата пък хората ще бъдат толкова тясно свързани с роботите, че почти ще се превърнат в едно цяло с тях - и така ще се доближат до безсмъртието.

И двете теории са грешни. Нещата няма да се случат така. Бъдещето на изкуствения интелект ще е много по-банално, даже тъжно.

Човешките фантазии за роботите се базират на погрешното схващане, че машините имат някакъв вид абстрактна лоялност към създателите си, която би могла да се обърне към самите тях или поне против хората.

Реалността е различна. Изкуственият интелект е инструмент, оръжие, което е насочено към определени хора и контролирано от други. Може да бъде използван, за да поддържа мира или за да репресира. Разликата с други оръжия е мащабът. Един алгоритъм може да бъде създаден в лаборатория и след това пуснат срещу милиарди хора.

Маркетингът на изкуствения интелект маскира природата му. Дали са предназначени да селектират новинарски статии, да таргетират клиентска база за рекламодател или да идентифицират потенциални престъпници, алгоритмите са описвани като "помощници" на обективността. Лицата на собствениците им остават скрити. Ако ги видим, може би гледката няма да ни хареса.

Добрата новина е, че не е нужно да се страхуваме от апокалипсис на роботите. Хората няма да създадат роботи, способни да се обърнат срещи притежателите си. Хората не сдават властта си доброволно.

Лошата новина е, че тези оръжия са наистина могъщи. Имат силата да съсипят животите на мнозина. Когато бъдат насочени към масата хора, е възможно да не можем да кажем кое е реалност и кое - апокалипсис. Ако свършим с чипове в мозъците, борейки се за последните останали работни места, ще сме се превърнали в слуги на владетелите роботи.

Не е случайност, че най-големите поддръжници на подобно бъдеще работят в Силициевата долина. Не виждат какво му е лошото роботите да ни завладеят, защото именно те са хората с пръст върху копчето, което ще позволи това да се случи.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички