Дайте на бежанците възможност да работят!


Дайте на бежанците възможност да работят!
Снимка: Getty Images/Guliver

2775

Засега Германия държи стотиците хиляди бежанци, пристигащи в страната, по-далеч от трудовия си пазар. Ако обаче тези хора не получат шанс да работят, има опасност разходите да експлодират, пише Андрей Гурков в коментара си.

Твърди се, че приемането на бежанци може да струва на германската държава през 2016 година до 10 милиарда евро. Наглед огромна сума, но това всъщност е натрупаният в държавния бюджет излишък през първата половина на 2015 година благодарение на стабилното икономическо развитие. Бежанската вълна дори не поставя под въпрос амбициозната цел на правителството за има балансиран бюджет през тази и следващата година. Дори и да не успее, правителството в Берлин може без проблеми и при изгодни условия да финансира нови задължения с пари от международния капиталов пазар. Тоест - не съществува опасност от повишаване на данъците в Германия.

Класическа конюнктурна програма

Тези 10 милиарда евро ще бъдат използвани за снабдяването на бежанците с хранителни продукти, осигуряването на подслон, за транспорт, здравеопазване, преводачески и други видове услуги. Де факто става дума за една класическа конюнктурна програма, при която се наливат държавни пари във вътрешния пазар. Кризисните държави от еврозоната отдавна призовават Берлин да представи такава програма. Вярно, че тези милиарди от данъци биха могли да се използват за иновации, вместо за приюти за бежанци и няма да донесат кой знае какви макроикономически ползи. Но приемането на бежанци в краткосрочна перспектива няма да нанесе социално-икономически вреди на Германия.

В средносрочен план обаче страницата може да се обърне. А именно, когато стотици хиляди бежанци получат убежище и всички свързани с него законови права. Ако вместо да търсят работа бежанците се задоволят със социалните помощи и детските надбавки, разходите ще експлодират. Остава само да се надяваме, че хората, които рискуват живота си и залагат на карта здравето си, за да постигнат мечтите си, няма до края на дните си да се оставят само на грижите на германската държава.

Политиците са на ход

В това отношение германската държава може да стори много. Досега търсещите убежище бяха държани по-далеч от трудовия пазар. Това обаче е остатък от миналото, когато намаляващото и застаряващо население не представляваха такъв сериозен проблем за германското общество.

Днес експертите предупреждават, че липсата на работна сила застрашава благосъстоянието на германците и техните пенсии. Вярно, че повечето пристигащи бежанци не са идеалните кандидати за съществуващите свободни работни места. Но тук не става дума за привличане на работна ръка, а за спасяването на хора. В Германия все още има 40 000 свободни места за професионално обучение. И те са доказателство за това, че има свободни капацитети и че може още сега да се започне поне с обучението на нужните специалисти.

Заличаване на културните различия

Разбираемо е, че фирмите не искат да обучават хора, които не са наясно, дали искат да останат в Германия, или не. Тоест политиците трябва да ускорят значително обработката на молбите за предоставяне на убежище. И трябва да дадат решителен импулс за изграждането на социални жилища, включително чрез разхлабване на някои особено строги стандарти в строителството. Един строителен бум в сферата на социалните жилища ще се отрази благоприятно на цялата икономика.

Колкото по-бързо новите жители на Германия намерят работа или места за обучение с помощта на политиците, толкова по-големи ще бъдат шансовете за заличаване на съществуващите културни и религиозни различия, пораждащи проблеми. Посоката обаче трябва да бъде зададена сега. При това става дума за месеци, а не за години!

Източник: Дойче Веле, www.dw.de

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички