Deutsche Bank витае около Меркел в изборната година


Deutsche Bank витае около Меркел в изборната година
Снимка: Getty Images / Guliver

3434

Коментар на Патрик Донахю и Биргит Йенен, публикуван в Bloomberg.

През 2008 г., в разгара на финансовата криза, Ангела Меркел беше домакин на празненството по случай 60-ия рожден ден на тогавашния изпълнителен директор на Deutsche Bank Йозеф Акерман. Осем години по-късно нейното правителство прави всичко възможно да запази най-голямата германска банка на една ръка разстояние.

Неволите на Deutsche Bank са последното, от което се нуждае Меркел в момента, планирайки своя четвърти мандат. Спекулативна статия, публикувана в немско списание, обявява, че заемодателят може да изиска държавна помощта за да погаси глобата от 14 млрд. долара, наложена от САЩ.

„Немислимо е да се подпомага Deutsche Bank с парите на данъкоплатците. Това ще доведе до обществено недоволство, а политическата система ща загуби доверието на своите избиратели“, заявява в едно свое интервю Ханс Михелбах, старши депутат от Християндемократическата партия. За Меркел всяко действие на правителството може да има пагубни резултати, особено сега, когато е изправена пред проблема с бежанската вълна и вълненията в собствената ѝ партия.

Нещо повече, всяко намаляване на цените, понижаване на банковите бонуси и т.н., след години на прилагане на мерки спрямо прекалено големите банки, трудно ще привлекат вниманието на вече наплашения електорат.

„Всичко, което бъде разглеждано като помощи за финансовата индустрия, ще бъде посрещнато със сериозни критики в годината на изборите. Спасителните мерки ще бъдат възприети като пример за това, което хората по-рано са критикували – всяка печалба се приватизира, а загубите  се социализират“, казва Йорг Рохол, ръководител на бизнес училище в Берлин.

Ангела Меркел успя да стабилизира своята позиция спрямо финансовия сектор по време на дълговата криза в Европа. Докато защитаваше суверенитета на страната, смятайки, че това е начинът да се запази еврозоната като цяло, тя определи кризата като битка за надмощие между инвеститорите и политиците.

Акциите на Deutsche Bank леко се покачиха във вторник – с 0,8%, достигайки 10,36 евро, след рекордния им спад в понеделник.

Меркел има негативен опит от предишни взаимоотношения с най-голямата германска банка – например критики след приема за рождения ден на Акерман. Освен това тя се държи на разстояние, след като възрази на решението на банката да назначи Джон Криан за съизпълнителен директор през 2015 г.

„Не съм изненадана. Искам Deutsche Bank да работи успешно и да взима сама решенията, свързани с развитието ѝ, както всяка друга компания в Германия“, каза по повод случилото се Меркел по време на среща в Бавария.

От своя страна, Deutsche Bank заяви в понеделник, че е „решена да се справи с предизвикателствата, пред които е изправена в момента“. И все пак Меркел може да се окаже замесена в процеса, тъй като правителството на САЩ е започнало преговори относно наложената на банката глоба. През юни тази година германската банка беше определена от Международния валутен фонд като най-рисковата сред кредиторите.

Немското присъствие

Въпреки критиките спрямо Меркел относно кризата в Гърция, тя се погрижи да гарантира стабилността на еврото. Подобна логика на действия може да се приложи и по отношение на оцеляването на най-голямата банка в Германия, чиито корени почти се преплитат с основаването на самата германска държава.

„Аз не купувам нищо, което не идва от Германия и Германия не бива да се оттегля, ако Deutsche Bank наистина е в беда – тя е твърде важна за нашата икономика“, казва Андреас Утерман, главен инвестиционен директор на Alianz Global Investors.

Почти половината от служителите на банката са позиционирани в Германия, както и 56% от акционерите ѝ, сочат последните годишни доклади. По-голямата част от всичките 189 млрд. евро потребителски кредити към края на 2015 г. също са реализирани на територията на Германия.

След финансовата криза Европейският съюз заложи много високи изисквания за всички страни-членки, които искат да подпомагат финансово платежоспособна банки. Нещо, което в момента пречи на Матео Ренци да намери спасителен план за италианските банки.

Влошаването на капитала и главоломно нарастващите разходи за юридически услуги на Deutsche Bank станаха редовна тема за обсъждане сред политиците в Берлин. Социалдемократите са обсъдили положението на банката при закрити врата миналата седмица, обявиха няколко известени, но неприсъствали на събранието.

Главният говорител на германския канцлер Сейберт не потвърди да е била провеждана среща между Меркел и Криан, както писа по-рано немското списание Germany’s Focus. Единственото, което той каза, бе, че Ангела Меркел не се е срещала лично с директори на банки през последните три месеца.

„Може да е имало среща с по-голяма група от хора, сред които да е бил и директорът на Deutsche Bank, но аз поне не съм известен за това и не знам“, каза в заключение Сейберт.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички