ЕС продаде душата си на Турция


ЕС продаде душата си на Турция
Снимка: Gettyimages.com

7034

Коментар на The Financial Times

Европейският съюз загуби своето решаващо постижение. Сделката с Турция е най-срамното нещо, което сме виждали в съвременната европейска политика.

В деня, когато лидерите на ЕС подписаха споразумение, турският президент Реджеп Ердоган разкри истинските си възгледи: "Демокрация, свобода, върховенство на закона? За нас тези думи вече нямат никаква стойност". В този момент Европейският съвет трябваше да сложи край на разговора с турския премиер Ахмед Давутоглу и да го изпрати у дома.

Но вместо това, лидерите на ЕС сключиха споразумение с него, предоставяйки пари и много други ползи в замяна на помощ в бежанската криза.

И това със страна, чието ръководство току-що отписа демокрацията. В този ден ЕС не само си продаде душата, но сключи и неблагоприятна сделка.

Приемаме, че Европейският съвет може да гарантира, че всичко това би получило съдебно одобрение. Дори и да е законно, все пак остават съмненията дали е възможно. Интересно е дали ЕС ще се откаже от обещанията към Турция, ако Анкара не изпълни своите.

Очакваният брой бежанци, които се опитват да стигнат до ЕС многократно надвишава 72 000 души, което е договорено с Турция.

Затварянето на границите не намалява притока на бежанци, а само го пренасочва. Това е класически пример за прехвърляне на даден проблем на някой друг. Едностранните решения за затваряне на границите в крайна сметка ще доведат до това Шенгенската зона да се превърне в малък клуб от северноевропейски страни, вероятно модел за бъдещата еврозона. Това ще бъде първата стъпка към разделянето на ЕС.

Споразумението с Турция ще се отрази и на дебатите за британския референдум за Brexit. Дали лагерът, който поддържа изхода на страната от ЕС няма да се обяви против пътуването без визи на 75 милиона турци? Всеки човек, загрижен за демокрацията и човешките права, ще съжалява за това споразумение.

Същото би го помислил и всеки, който се страхува от германското господство в ЕС, с оглед на това, че договорът беше иницииран от Ангела Меркел. Германският канцлер имаше спешна нужда от него, за да се измъкне от трудностите, в които самата тя се постави. Именно нейното едностранно решение да отвори границите на Германия превърна бежанската криза от лесно решима в ситуация, която не може да се контролира.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички