Градовете - двигател на икономическия растеж


Градовете - двигател на икономическия растеж
Снимка: Getty Images/Guliver

3698

Коментар на Ричард Добс, директор на McKinsey Global Institute

В близкото десетилетие масовата урбанизация в развиващите се страни ще доведе до това, че световната "потребителска класа" ще нарасне четири пъти, а на тези страни ще се падат три четвърти от световния икономически растеж.

Това без съмнение открива спиращи дъха перспективи за бизнес лидерите, търсещи нови възможности за растеж. Но понятието "развиващи се пазари" или дори група страни с висок потенциал, такива като БРИК, вече няма да може да им помогне, когато става въпрос къде да инвестират и какви бизнес стратегии да разработват. Топмениджърите се нуждаят от по-задълбочен поглед върху света, по тази причина си струва да изучават не групи от страни или дори отделни държави, а градовете.

Именно градовете са главният източник на икономическия растеж. Към 2025 г. гражданите потребители могат допълнително да харчат по 20 трилиона долара годишно, без да вземаме предвид 10 трилиона долара допълнителни инвестиции в материални активи, необходими, за да се посрещнат потребностите на растящото градско население.

Свидетели сме на исторически промени. В Китай и Индия, чието население взето заедно надхвърля 2,5 милиарда души, БВП на глава от населението се е удвоило за последните съответно 12 и 16 години. За сравнение, когато през 18 век започва индустриалната революция във Великобритания населението на острова не е надхвърляло 10 милиона души и на нея са й били необходими над 150 години, за да удвои БВП на глава от населението.

Днес растежът се наблюдава основно в развиващите се страни, но този термин не е полезен инструмент при разработването на инвестиционни стратегии. Както показва изследването на McKinsey Global Institute над половината от очаквания световен растеж на БВП в периода до 2025 г. ще се пада на 440 града от тези страни (при това единици от тези градове са мегаполиси).

Не всички от тях са познати. Например Фошан, Порту Алегри и Сурат едва ли се намират високо в списъка с приоритетите на много западни бизнесмени, макар че във всеки от тях живеят по над 4 милиона души, съставляващи значителна група от активни потребители. По-конкретно, на град Сурат, разположен на около 300 км северно от Мумбай, се пада почти 40% от производството на текстил в Индия. Фошан на Перлената река в провинция Гуандун е седмият по големина на брутния продукт град в Китай. Накрая, Порту Алегри е столицата на четвъртия по големина бразилски щат Риу Гранди до Сул.

В близкото десетилетие всеки от тези гладове ще внесе по-голям принос в световния икономически растеж, отколкото Мадрид, Милано или Цюрих.

Съществува и риск да се направи грешка, ако при определяне на обекта за инвестиции се ориентираме от това, че растежът на урбанизацията се осигурява от развиващите се страни или групи страни, като БРИК. Например, Банкок и Джакарта имат по-голям потенциал за растеж, отколкото Делхи. Столиците на Виетнам и Нигерия, Хошимин и Лагос, предоставят по-големи възможности, отколкото индийския Мангалур и китайския Урумчи. В изследването на потенциала за растеж на пазара на миялни препарати първите места заемат Сао Пауло, Ри де Жанейро, Пекин и Шанхай, но в Лагос, Дар-ес-Салам /Танзания/ и Дака /Бангладеш/ има най-много млади, току-що излизащи на пазара на потребителски стоки и услуги жители. А в Китай домакинствата в град Ухан купуват значително повече йогурти, отколкото в Цзинхуа или Хъфей.

Доскоро мнозинството топмениджъри не отделяха достатъчно внимание именно на градовете: както показа изследването на McKinsey през 2012 г., над 60% смятаха, че изборът на конкретен град няма значение при стратегическото планиране. Но положението започва да се променя. Компаниите, които отчитат значението на градовете в своите бизнес стратегии, ще получат предимствата на първооткривателите. За някои ще е достатъчно да познават добре тенденциите в областта на демографията и заплащането /например, в кои градове населението застарява, а къде по-бързо расте делът на състоятелните граждани/. За други ще е необходим по-задълбочен анализ, за да разберат пазарната динамика на отделните сектори и продукти в конкретните градове.

В ситуацията когато се променят центровете на икономическа активност в света компанията трябва да осъзнаят динамиката на растежа в градовете, разположени в страните, които ние по навик продължаваме да наричаме "развиващи се". Бизнес лидерите, които прилагат в своите стратегии или инвестиционни планове подходи, свързани с динамиката на развитието на конкретен град, могат да извлекат по-големи печалби от тези инвестиции и ще бъдат по-добре подготвени да се възползват от открилите се възможности.

Превод: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички