Гърция и кредиторите - война на думи


Гърция и кредиторите - война на думи
Снимка: Getty Images/Guliver

1756

Спорът между Гърция и нейните международни кредитори не е официално в дневния ред на срещата на върха на ЕС тази седмица, но в момента това е най-наболелият проблем в града, коментира BBC.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск ще проведе отделни срещи днес вечерта с лидерите на Гърция, Германия, Франция, Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ), както и с ръководителя на Еврогрупата.

Целта е да се прекъсне застоя в преговорите между Гърция и нейните кредитори, които миналия месец се договориха за удължаване на финансовия спасителен план.

Времето се проточи, безпокойствието, че Гърция скоро може да свърши парите се повиши. Има само няколко седмици преди да дойде нова криза. "Нещата трябва да се случват в темпо. Рисковете се увеличиха", заяви дипломат от ЕС.

Войната на думи между двете страни също не показва никакви признаци да се успокои. Гръцкият премиер Алексис Ципрас говори в предизвикателно настроение в парламента вчера, когато Гърция прие с мнозинство "закона за бедността", въпреки предупрежденията на Европейската комисия, че Гърция не трябва да действа едностранно.

"Ако те го правят, за да ни уплашат, отговорът ни е: "Няма да ни уплашите", заяви Ципрас.

Европейската комисия не остана доволна. "Ние напълно подкрепяме целта да се помага на най-уязвимите в гръцкото общество", заяви европейският комисар по икономика Пиер Московиси. "Но трябва да има консултация за нови мерки. Трябва да се направи оценка за въздействието върху бюджета.

Високопоставен гръцки официален представител, участвал активно в преговорите с кредиторите, заяви пред Би Би Си, че " Ципрас поиска политическа среща на високо равнище в кулоарите на срещата на върха, тъй като Атина смята, че екипите на ЕС и МВФ се опитват да отклонят някои условия по постигнатото споразумение.

"Смятаме, че има отдръпване и гърците се опитват да се върнат към старите условия", заяви дипломатът.

"Така че ние се нуждаем от дискусия, за да сме сигурни, че предоставяме финансово и ликвидно пространство за извършване на реформите, които искаме да бъдат приложени", обясни той.

Правителствата от Еврозоната обявиха, че няма да дават повече спешни заеми за Гърция , докато страната не изпълни предварително договорените реформи.

Правителството на Ципрас обещава да изпълни задълженият с, като в същото време се отказва от много мерки на икономии.

"Нито един от моите колеги или някой в международните институции не може да ми каже как това работи", заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в Берлин в понеделник. Той обвини гръцките лидери в "лъжа към народа".

Така че ясно се вижда, че има много различни интерпретации на това, което беше договорено миналия месец, а времето за излизане от задънената улица изтича.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички