Гърците могат да си позволят да бъдат нахални


Гърците могат да си позволят да бъдат нахални
Снимка: Getty Images/Guliver

4563

Гърция няма да напусне еврозоната, убеден е експерт на Дойче Банк. Дори само фактът, че гръцкото правителство си позволява да се държи така нахално, иде да покаже, че изходът от ситуацията вече е ясен.

От седмици и месеци насам все се говори за скорошен държавен фалит на Гърция. Въпреки това Атина досега успява да погаси вноските си към международните кредитори. Но това не се дължи на бликащи данъчни постъпления, Гърция дължи оцеляването си главно на Европейската централна банка /ЕЦБ/. "ЕЦБ снабдява гръцките търговски банки със спешни кредити. Те използват тези пари за закупуването на краткосрочни държавни облигации и това дава на Гърция отсрочка от няколко седмици", казва анализаторът на Дойче Банк Николаус Хайнен.

Общините, както и държавните предприятия в Гърция са задължени да превеждат наличните си пари в Централната банка. Гърция живее ден за ден. От юни до декември Гърция трябва да погаси задължения към МВФ в размер на 5,4 милиарда евро. Пари, с които гърците в момента не разполагат. Само за обслужването на лихвите и за подмяната на старите заеми с нови, гърците имат нужда от огромни средства. Парите обаче ще потекат само в замяна на прословутия списък с реформи, който премиерът Ципрас така и не успява да представи в желаната от Брюксел форма.

Европа има нужда от Гърция

Ситуацията изглежда безизходна, но само на пръв поглед. Въпреки че не се очаква някакъв сензационен пробив по време на следващата среща на финансовите министри от еврозоната, Николаус Хайнен смята, че останалите 7,2 милиарда евро от втория помощен пакет ще бъдат изплатени в последната минута: "Европейските партньори ще постигнат съгласие, че Гърция все пак постига известен, макар и малък, напредък в реформите и ще отпуснат парите, за да гарантират стабилността на системата", казва той в разговор с Дойче Веле.

Според него ще бъде гласувана и още една трета помощна програма за Гърция: "Не бива да забравяме важното геостратегическо положение на Гърция в Европа. И европейците няма да изоставят Гърция", казва експертът. Гърция е наясно с това, поради което гръцкото правителство се държи така нахално, за да прокара своите позиции. "Поведението на гръцкото правителство, макар и хаотично, е добър индикатор за това, че изгледите за оставането на Гърция в еврозоната не са чак толкова мрачни, колкото ни внушават медиите в последно време", твърди Хайнен.

Държавен фалит все пак не е изключен

Това обаче не означава, че Гърция не може да се "подхлъзне" към държавен фалит. "Управлението и администрацията на страната са толкова хаотични, че не може да се изключи възможността за временна неплатежоспособност", казва Николаус Хайнен от Дойче Банк. Подобна катастрофа обаче не трябва да доведе до излизането на Гърция от еврозоната. Експертът не очаква паника и сред инвеститорите. Все пак над 80 процента от гръцките държавни облигации са в ръцете на другите страни от еврозоната. Хайнен казва, че ЕЦБ ще стори всичко, за да предотврати евентални затруднения на европейските партньори на Гърция, ако страната временно спре да обслужва дълговете си. "Близко до ума е, че ЕЦБ ще разреши на емисионната банка на Гърция да снабдява търговските банки със свежи пари, за да помогнат на държавата да си набави краткосрочно рефинансиране", казва той.

Затова Хайнен не вярва, че ще се стигне до пълен държавен банкрут с аржентински измерения, тоест до дългосрочна неплатежоспособност на Гърция. Според него има и друга причина за оставането на Гърция в еврозоната: "Страните, които имат силна валута, трудно могат да я заменят с по-слаба. Ако драхмата бъде въведена в Гърция, тя няма да успее да се наложи над еврото", убеден е експертът от Дойче Банк. Оставането в еврозоната обаче не решава проблемите на Гърция: "Още дълго време Гърция ще си остане нестабилна държава с нездрава фискална политика и високи политически рискове, които ще тормозят европейските й партньори", заключава Николаус Хайнен.

Източник: Дойче веле, www.dw.de

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички