Инвеститорите в облигации са пред дилема - сигурност или доходност?


Инвеститорите в облигации са пред дилема - сигурност или доходност?
Снимка: Thinkstock

2047

Инвеститорите в целия свят са изправени пред дилема за трилион долара - дали да платят за сигурността да заемат на страни като Германия и Швейцария или да купуват по-рисков дълг във времена на несигурен икономически растеж.

Въпросът тормози управителите на активи, които се събуждат всяка сутрин, за да видят, че доходността на все повече от техните активи се е превърнала в отрицателна, което означава, че те реално плащат на правителствата, за да заемат. Обемът на такива дългове нарасна до 1.4 трилиона евро спрямо 500 милиарда евро през октомври.

Много инвеститори в облигации избират да продават книжата веднага щом доходността стане отрицателна, избирайки да купуват вместо това по-рискови книжа. Точно това иска ЕЦБ, която обмисля покупките на активи, което и инвеститорите очакват да бъде обявено тази седмица.

Последиците от тези развития са огромни. Никой не знае как ще се отрази това, защото никога не е имало толкова много активи с отрицателна доходност. Доходността по 10-годишните швейцарски държавни облигации се срина до -0.09%, докато тази на 5-годишните германски облигации е на -0.04%. На европейския пазар за 7.1 трилиона долара правителствен дълг, изплащаната доходност е на рекордно ниските 0.86%, което е по-малко от 1/3 от средните стойности през последното десетилетие.

Отрицателната доходност е вторичен продукт на най-големия финансов експеримент на ЕЦБ. Председателят Марио Драги заяви в интервю този месец пред „Ди Цайт”, че централната банка има готовност да започне да купува европейски държавни облигации, което доведе до спекулации, че на заседанието на 22 януари, че ще се изкупят книжа на стойност 500 милиарда евро.

Това ще избута хората към активи с положителна доходност освен ако не са толкова песимисти за растежа, че предпочетат да държат парите си в държавни облигации и да губят една малка част от тях. Това може в крайна сметка да остави централните банки като главни държатели на отрицателните доходности.

В резултат може да има рязък скок на стойността на по-рисковите книжа. Например деноминираните в евро облигации боклуци, които напреднаха този месец с 0.4% дори когато подобните в долари деноминирани книжа загубиха стойност.

Не е ясно дали ЕЦБ може да създаде достатъчно голяма програма, която така да разтърси еврозоната, че да доведе до експанзия. Едно нещо е сигурно, ЕЦБ вече шокира системата от купувачи на дълг, които намират местата предлагащи сигурност все по-малко привлекателни.

По материали на световни информационни източници

Подготвена от отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички