Италия може да зарази цяла Европа с "банкова болест"


Италия може да зарази цяла Европа с "банкова болест"
Снимка: iStock

3342

Анализ на Bloomberg. Заглавието е на Expert.bg.

Банковата криза в Италия се влошава с всеки изминал ден и ако не бъде овладяна, може да доведе до увреждане на банкова система в рамките на цялата еврозона, дори и извън нея. Европейският съюз трябва да склони да направи цялостни промени, ако иска да избегне тази опасност.

Акциите на една от най-големите италиански банки, Banka Monte Dei Paschi di Siena, са паднали със 75% тази година и се търгуват на цена, която е една десета от стойността им. Беше наложена забрана за краткосрочна продажба на ценните ѝ книжа. Тя е само една от групата на италиански банкови институции, които са притиснати от факта, че имат необслужвани заеми в размер на 360 млрд. евро (390 млрд. долара). Сумата се равнява на 20% от брутния вътрешен продукт на страната.

Докато в Испания и Ирландия корените на кризата са преплитат с проблеми в сферата на недвижимите имоти, то в Италия основните причинители на проблеми в банковата система са културата на връзкарство, лошото управление и калпаво кредитиране. Лошото е, че „банковата болест“ се отразява на цялата икономика на страната.

Реформирането на банковата система в Италия е приоритет номер едно за 2016, но е необходимо да се вземат и краткосрочни мерки за овладяване на настоящата паника. Веднъж стабилизирани, банките ще могат да възстановят своята жизненоважна икономическа функция да подпомагат инвестициите в страната.

След финансовия провал на Гърция, ЕС прие правила, които изискват акционерите и кредиторите на фалиращи банки да си поделят голяма част от разходите. Само по себе си, това е добра идея, но в Италия е почти невъзможно от политическа гледна точка, защото една трета от банковите облигации се държат от домакинства.

Италианският премиер Матео Ренци несъмнено се опитва да спаси своята политическа кожа, но е прав в изказването си, че страната му се нуждае от по-голяма свобода на действие в сравнение с тази, която предоставят правилата на ЕС. Предстоящият октомврийски референдум залага на карта поста на Ренци. Ако това се случи, евроскептиците и популистите от движението “Пет звезди” (Five Star Movement) могат да се опитат да поведат страната в съвсем различна посока на движение, която никак няма да се хареса на Европа, особено след резултатите от Brexit.

Прочистването на банките ще повиши разходите, но Европа трябва да позволи това да се случи и да го приеме като разумна инвестиция. В същото време трябва да настоява, че това са само спасителни мерки. След като системата се стабилизира, Италия трябва да предприеме политика за цялостно преструктуриране на банковата си система, която предвижда консолидация на клоновите мрежи и загуба на работни места.

Италианската икономика е достатъчно силна, за да се пребори с тази криза, ако се приложат правилните мерки. Това е голямото „Ако“. Действията на Ренци сигнализират, че той се справя с кризисни ситуации по-добре от своите предшественици. Но все пак ще има нужда от помощта на Европа.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички