Жените в САЩ все още се борят с двойствените стандарти в бизнеса


Жените в САЩ все още се борят с двойствените стандарти в бизнеса
Снимка: iStock/Guliver

3635

Коментар на Яна Касперкевич, публикуван в The Guardian.

САЩ може и да има своята първа жена кандидат за президент, но въпреки това е далеч от преодоляването на двойствения стандарт спрямо жените в бизнеса. Според ново социологическо проучване три от всеки четири дами, които притежават компания, вярват, че нежната половина на обществото и хората от малцинствата са изправени пред почти непреодолими бариери за достигане на топ работни позиции.

Допитване сред 1000 собственички на малък бизнес, проведено от Bank of America, показва, че 77% от жените, които управляват своя компания, са убедени, че те и представителите на различни малцинствени групи имат много по-ограничени възможности за кариерно развитие.

„Доскоро дамите наистина не са имали право да създадат свой собствен бизнес. Ето защо, след като през 1973 г. на три жени е отказано да се присъединят към Търговската камара, е основана Националната асоциация на жените със собствен бизнес (NAWBO). Мисълта, че това се е случило толкова скоро, е шокираща. Те не са можели да подпишат договор за получаване на кредит, без участието на мъж в сделката“, казва Майша Уокър, президент на NAWBO в Ню Йорк.

„Има отрасли, в които мъжете са просто внедрени толкова дълбоко, че няма начин това да се промени. Това съвсем не означава, че ние не можем да се реализираме там и дори да вършим тяхната работа по-добре, но е важно да отчетем каква е ситуацията, в която се развиваме днес“, добавя Уокър.

Една от основните причини жените да започнат да създават свои бизнеси е желанието сами да си бъдат шефове. Половината от участничките в анкетата на Bank of America отговарят, че фактът, че притежават своя компания ги кара да се чувстват овластени и успешни, въпреки това има и такива, които споделят, че позицията им създава леко притеснение.

Управлението на малък бизнес може да е особено стресиращо за жените, имайки предвид факта, че дори и да притежават 30% малките компании в страната, те получават едва 4,4% от средствата, които предлагат банките за стимулиране на малките собственици.

Според данни на проучване от 2014 г., собственичките на малки компании получават 16% от всички отпуснати корпоративни заеми, но въпреки това парите, които взимат, са в пъти по-малко от тези на техните колеги мъже. За всеки 1 долар, който жена получава, за да развие бизнеса си, мъжете са получили съответно по 23 долара при същите условия.

Близо 28% от жените споделят, че имат много по-ограничен достъп до капитали в сравнение с колегите си от мъжки пол.

Мелба Уилсън, която има ресторант в Харлем, Ню Йорк, разказва, че е била далеч от изискванията за желан кандидат за отпускане на заем в началото, когато е била сама. Наложило се е да разчита само на спестяванията си. Тя признава, че ресторантьорството е рисков бранш и едно от всеки пет заведения фалира. Вместо да разчита на финансова помощ от страна на банките, тя е рискувала и е вложила всичките си спестявания в бизнес идеята си. И успяла.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички