Как имиграцията ще промени Европа през останалата част от века


Как имиграцията ще промени Европа през останалата част от века
Снимка: Getty Images/Guliver

3499

Коментар на Макс Ехренфреунд за World Economic Forum.

Дебатът за имиграцията доведе до объркване на политическите сили и от двете страни на Атлантическия океан. В Съединените щати републиканците са разединени от факта, че американците се канят да изберат за президент човек, които непрекъснато предизвиква смут с язвителни коментари по адрес на мигрантите. В същото време Великобритания подготвя плана си за напускане на ЕС.

Специалистите по демографски въпроси прогнозират нарастване на броя на преселници през следващото десетилетие, а последните събития повдигат тревожния въпрос доколко са способни политическите институции в развития свят да се справят с този проблем.

Очаква се годишната нетна миграция в Европа да се увеличи през следващите 20 години. До края на тази година общият брой на мигранти ще достигне над 1 млн., сочат проучвания на Евростат. Тази цифра ще стигне своя пик от почти 1.5 млн. през 2036 г.

Ако сегашните тенденции на движение на хора се задържат същите, то имиграцията в Европа няма да утихне до 2069 г. Континентът ще се сблъска със 77 млн. имигранти до тогава. Тази цифра включва представители на 28-те страни-членки на ЕС, както и Исландия, Норвегия и Швейцария.

До 2080 г. имигрантите и тяхното поколение ще са увеличили броя на населението на страните в Евросъюза със 121 млн. над очакванията за числеността му при липсата на имигрантски вълни. Резултатът – една значително по-разнородна Европа, в сравнение с тази, която познаваме днес. Например броят на европейските християни се очаква да спадне с около 18%, до 454 млн., а броят на европейските мюсюлмани ще се удвои до приблизително 71 милиона.

Все пак това са само прогнози. Ако икономическото състояние на Европа не се подобри, континентът няма да е толкова атрактивна дестинация за потенциални имигранти от Азия и Африка.

Европейските власти може да се опитат да намалят нивата на законната имиграция, както и да вземат по-строги мерки срещу преселниците, които преминават границите незаконно. За съжаление подобни мерки дават смесени резултати, защото при затягане на контрола по границите, имигрантите намират нелегални начин да ги преминат. Подобни мерки имат неуспех в САЩ, твърдят специалисти. Докато американското правителство е позволявало свободното движение на работна ръка между Америка и Мексико, множество мексиканци са пътували непрекъснато между двете държави – работят в Щатите и се прибират при семействата си в Мексико. След превръщането на това преминаване на границата в скъпо и много опасно действие, голяма част от мексиканците решават да преминат само веднъж, еднопосочно, заедно със целите си семейства. Според едно проучване тези мерки са увеличили броя на нелегално живеещите в САЩ мексикански граждани с 44%. Други социологически изследвания оспорват тези твърдения. Няма консенсус по въпроса кои мерки са ефективни и кои не.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички