Как се работи в нация от интроверти?


Как се работи в нация от интроверти?
Снимка: Getty Images

3693

Мади Савидж за BBC

В много шведски компании тениските и кецовете са приемливо работно облекло, на служителите не им се налага да се трудят и след работно време и шефът често може да бъде видян сам да зарежда съдомиялната.

Но макар Швеция да се слави с открита и достъпна бизнес среда, създаването на мрежа от контакти там е доста трудно - защото това е нация на интроверти.

Там общите приказки са сведени до минимум и затова чужденците не знаят как да стопят леда с местните. Но и самите шведи не са шампиони в общуването. Според статистиката това е страната в ЕС с най-много хора, които живеят сами в самостоятелни жилище и то не заради друго, а защото трудно си избират съквартиранти.

Изследвания сочат още, че поне 70% от наеманията на служители стават чрез неформални контакти - трябва да си препоръчан от някого. Това означава, че и някой друг залага репутацията си заради теб и така шефът се чувства по-сигурен.

Плюс за чуждестранните служители е фактът, че шведите говорят много добре английски, което улеснява тези, общуващи свободно на езика. Но все пак ако научите шведски, ще имате предимство пред конкурентите си за дадена позиция.

"Събитията, чиято цел в други държави е именно създаване на контакти или сплотяване на екипа, в Швеция протичат доста сухо и стриктно. Всичко е много професионално, но понякога става неловко. На хората им е трудно да се отпуснат", споделят чужденци, работещи в страната.

Все пак не може да се отрече, че бизнес културата в Швеция има своите предимства. Едно от тях е, че достъпът до ръководителите дори на най-високите нива е много лесен.

"Изумих се колко бързо и лесно можеш да си уредиш среща с шефовете на IKEA, на други водещи компании, дори с шведските евродепутати", споделя Фарид Бехния, който от години работи в Швеция. "Йерархията тук не е толкова почитана. Освен това шведите са много лоялни хора. Ако веднъж пробиеш бариерата им, ги печелиш за цял живот."

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички