Картината с фалитите в Западна Европа през тази година наподобява 2014 година


Картината с фалитите в Западна Европа през тази година наподобява 2014 година
Снимка: БГНЕС

2488

След кризата с високорисковите ипотечни кредити, която накара несъстоятелностите да скочат с 11% в дванадесетте изследвани страни, последвана от още две вълни с нарастване от 8% през 2012 г. и 5% през 2013 г., небето вече започва да се прочиства. Това е основният анализ на "Кофас Груп" относно очакваните фалити в Западна Европа през тази година.

Спад от 9% се наблюдава през 2014 г., той продължава – очаква се да бъде 7% през 2015 година, гласи заключението на експертите. Докато фалитите продължават да се увеличават в Италия и Норвегия, положителното въздействие на възстановяването в еврозоната се усеща в десет други държави от ЕС - Германия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Холандия, Португалия, Великобритания и Швеция.

2015 година като 2014 година

Разработеният от Кофас модел за прогнозиране на несъстоятелностите показва по-нататъшен спад – средно 7% за тази година за наблюдаваните страни. Моделът отчита променливи като бизнес климат, инвестиции и брой на издадените разрешителни за строеж.

Условията за растеж са особено благоприятни за Холандия, Испания и Португалия. Очакваните спадове ще бъдат по-ниски в Германия (2%) и във Франция (3%).

Италия и Норвегия, двете страни на червено през 2014 г., и ще останат в същото положение и през 2015 г. Ликвидираните дружества там ще продължат да се увеличават. В Италия, където се очаква увеличение със 7%, след 11% през миналата година, рискът е от неплатежноспособността на малките предприятия, които са по-рискови и по-трудно се възстановяват. Норвегия е седмата по големина вносителка на петрол в света и нарастването на фалитите е в унисон със спада на цените на този продукт.

Различия по държави

Въпреки значителните подобрения в 10 от 12 държави, динамиката е различна. Повечето от страните все още не са се върнали на нивата си от 2008 г. Това е още по-забележимо в Италия, Португалия и Испания, където високите нива на безработица намаляват потенциала за растеж.

Въпреки това перспективите се подобряват главно заради потреблението на домакинствата. Кофас очаква растежът в еврозоната да достигне 1.5% през 2015 г. и 1.6% през 2016 г., след 0.9% през 2014 г.

Вносителите в региона също са се възползвали от поевтиняването на еврото и падането на цените на петрола. Въпреки това, внимателното наблюдение на риска при по-бавно развиващите се страни трябва да продължи.

Друг проблем е ниското ниво на инвестиции в еврозоната. И в тази сфера предкризисните нива не са достигнати (19.5% от БВП през 2014 г. спрямо 23% през 2007 г). Въпреки по-благоприятните условия за финансиране, свързано с намаляването на лихвите, инвестициите не нарастват съществено – слабата динамика по отношение на очакваното търсене е обезкуражаващо. Налице е скромно възстановяване от началото на годината, благодарение на потреблението на домакинствата и подобрен бизнес климат.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички