Кой открадна милионите на Молдова?


Кой открадна милионите на Молдова?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3561

В навечерието на парламентарните избори в Молдова миналия ноември изчезнаха 450 млн. долара – равни на 10% от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) в малката източноевропейска държава. И досега не се знае кой го е сторил, пише Питър Ханафорд във в. "Вашингтон Таймс".

В изборите имаше сериозен залог. Миналия юни проевропейското правителство на Молдова подписа споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Проруските опоненти вместо това подкрепяха партньорство с Евразийския икономически съюз на Москва. Титулярите едва спечелиха. Москва огласи недоволството си от споразумението с ЕС с въвеждането на ембарго върху вноса на молдовски плодове, зеленчуци и вино.

По-рано този месец около 10 000 молдовци маршируваха по улиците на столицата Кишинев и скандираха: "Долу крадците!" и "Искаме си милиардите обратно!". Крол, международна компания за консултации при риск, беше ангажирана да извърши първоначално частно разследване. Председателят на парламента пусна в интернет тази част от неговия доклад: "Оказва се, че има преднамерен план за установяване на контрол върху всички банки и впоследствие да бъдат манипулирани транзакциите за придобиване на достъп до кредити, докато твърдиш появата на противното". Да, националният антикорупционен център на Молдова твърди, че докладът се основава на слухове, изтекли в местните медии.

Може ли да са замесени служители на централната банка на Молдова? Парите са взети от три банки: Banca de Economii, Banca Social и Unibank, предизвиквайки тяхното сгромолясване и спасяване от централната банка. Може ли транзакции от тези банки да са били извършвани в продължение на дълго време и да са били прикривани от заговорници?

Един от най-разпространените слухове е, че поне част от парите са насочени към руски банки. Този и други въпроси остават без отговор. През февруари руски хакери откраднаха пари от банки в няколко държави. Била ли е това генерална репетиция за сериозното посегателство срещу молдовските банки?

Шефът на централната банка на страната каза, че ще бъдат определени чуждестранни следователи, които да стигнат до дъното на проблема. Той каза, че 450 млн. долара не могат да бъдат изтеглени за няколко дена, но за години – да, може би като се започне през 2007 г. Корупцията отдавна е факт от живота в Молдова, но нещо с такива размери е безпрецедентно.

Вадим Храмов, анализатор в Bank of America Merrill Lynch, потвърди в интервю за  EU Reporter, че би отнело месеци и дори години, за да бъде конвертирана молдовска валута в стотици милиони долари.

Междувременно ЕС притиска Молдова да реформира правосъдието и банковата си система. По онова време законите на Молдова ограничават транзакциите до 150 000 долара. И ако е имало няколко такива транзакции, това би привлякло вниманието на централната банка. Храмов също каза, че размерът на всички тези транзакции би довел до рязък спад в стойността на националната валута, което и стана – с 20%.

Критици на централната банка казват, че извършваният от правителството недостатъчен надзор датира отпреди 10 до 15 години (сегашна парламентарна комисия извършва разследване, довело до отстраняване на вице-гуверньора и председателя на комисията по ценните книжа и фондовите пазари).

Друга теория е, че това може да е било част от плана на Владимир Путин за укрепване на руската сфера на влияние в Евразия. Молдова, както и нейната съседна Украйна, има район, населен предимно от рускоговорещи, които изпитват пристрастие към връзките с Москва. Приднестровието и Гагаузия са "автономни териториални райони" в Молдова. В Гагаузия наскоро се проведоха избори за глава на правителството. Победителят Ирина Влан беше сериозно подкрепена от Русия.

Докато банковата измама може и да е дело на престъпен заговор на вътрешни хора с цел обогатяването им, нестабилността, породена от него определено засилва руската позиция в стремежа на Москва да има още повече избрани приятелски настроени служители в Молдова.

Общинските избори в главните градове на страната ще се проведат лятото, и Русия определено се подготвя нейните кандидати да бъдат избрани. Ако това стане, може да се очаква те да работят за "федерализиране" на Молдова, както Москва се опитва да направи в Украйна. "Федерализацията" би дала на Кремъл институционализиране на делата в районите с рускоговорящите райони.

Превод: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички