Кой печели от Brexit ли? Китай


Кой печели от Brexit ли? Китай
Снимка: Getty Images

3478

Коментар на Майкъл Шуман от Bloomberg

Много са губещите от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз: британската финансова индустрия, премиерът Дейвид Камерън, паундът, еврoпейската интеграция като цяло. Но от цялата несигурност ще излезе и поне един голям победител: Китай.

В краткосрочен план, затруднената икономика на Китай може да пострада от хаоса в ЕС, който е вторият ѝ най-голям търговски партньор. В дългосрочен обаче Brexit ще бъде от политическа и икономическа полза за Поднебесната империя. Защото разединена Европа ще изгуби много от позициите си на световната сцена.

Да си припомним защо бе създаден ЕС. Не само за да промотира мир и демокрация, а и за да осигури добро място на региона в глобалната икономика. Европейските държави разбираха, че ще бъдат много по-силни, ако имат общ пазар и регионална валута. Искаха да се превърнат в могъщ блок, който да може да се противопостави на САЩ и – в последните години – на Китай. Но не успяха да постигнат този идеал. Настойчивият национализъм ограничи възможностите им за създаване на единен фронт срещу търговските и геополитическите проблеми.

Най-виден е този провал именно в отношенията с Китай. На теория ЕС трябва да притиска Пекин да отвори пазарите си и да играе по правилата на честната търговия. Вместо това, отделните европейски страни постоянно се конкурират коя ще привлече повече китайски инвестиции. И Камерън, и германският канцлер Ангела Меркел преследват своите бизнес интереси в отношенията с азиатския гигант. Така Китай получи възможност да разделя и владее, като едновременно с това си осигурява изгодни сделки.

За европейския бизнес със сигурност щеше да е по-добре, ако имаше единна политика спрямо Пекин. Китайските компании напоследък направиха доста шопинг турове на Стария континент, купувайки дори дялове от футболни клубове. От друга страна, при последната визита на Меркел в Китай, искането ѝ европейските компании там да имат същите права като местните остана неуважено. Ако ЕС заедно се бе борил за тези права, щеше да има много по-голям шанс за успех.

Brexit е полезен за Пекин и в политическо отношение. С нарушенията на търговски и човешки права, Китай поставя предизвикателство пред европейските ценности и идеали. Обединен ЕС можеше да се опълчи. Но в сегашното му положение вече е по-трудно.

Като избраха да напуснат Съюза, британските гласоподаватели демонстрираха жалко тесногръдие и незнание за това как се променя светът. Заради Brexit Великобритания и ЕС губят повече от партньорството помежду си. Губят и шанса да останат значими.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички