Меркел е изправена пред провал


Меркел е изправена пред провал
Снимка: Getty Images / Guliver

2694

Канцлерката Ангела Меркел може да спаси кариерата си, ако спечели на своя страна съпартийците си в Германия, коалиционните партньори и европейските си опоненти. В противен случай тя трябва да се приготви за очакван срив, пише онлайн списанието Politico.

Вината за това са дългите и противоречиви преговори за Гърция, разколът в цяла Европа и управляващата коалиция в Бундестага, пише списанието.

Ако Франция и Италия са недоволни от жестокостта на Германия (в Париж и Рим са уверени, че Берлин ще изхвърли Гърция от еврозоната), партийните другари на Меркел, от друга страна, смятат, че Атина получава твърде меко отношение. В резултат на това от двете страни на барикадата се оказаха двама влиятелни германски политици – министърът на финансите Волфганг Шойбле и министърът на икономиката Зигбар Габриел, ръководител на коалиционния партньор на ХДС, Социалдемократическата партия на Германия.

"Трудности на Меркел ни напомниха, че нейната сила не е неограничена. Карикатури изобразяват "императрицата на Европа", но в действителност Меркел е влиятелна благодарение на способността й да намира баланс между различните интереси", посочва статията.

Дълбочината на противоречията в рамките на политическия елит стана ясна по време на годишното интервюто на Меркел за германската телевизия. Канцлерът винаги е считала публичните изяви като възможност да увери избирателите, че всичко върви по план, но този път тя трябваше да се бори с атаки на всички фронтове, до голяма степен заради Гърция.

Въпреки приемането на следващия пакет от помощи за Атина, дебатът в Бундестага беше не толкова триумф за нея, а по-скоро тревожен звън – 65 от 310 депутати от парламентарната група на канцлера отказаха да я подкрепят.

Най-голямото главоболие за Меркел стана Зигмар Габриел, който обвини Меркел, че със сделката напълно игнорира позицията на социалдемократите. "Планът за финансова помощ неразумно беше представен като "германско предложение", заяви министърът, цитиран от изданието. В отговор Шойбле обвини социалдемократите и техния лидер в липса на лоялност към коалицията.

Списанието отбелязва, че СДП е далеч по-малко популярна от ХДС и в навечерието на изборите през 2017 г. Зигмар Габриел се опитва да се възползва от възможността да се разграничи от Меркел по няколко ключови въпроса.

"Задачата на Меркел ще е да запази на своя страна съпартийците си, коалиционните партньори и германската общественост, като в същото време не задълбочава конфликта с Франция и други европейски опоненти. Това няма да е лесно, имайки предвид, че все повече и повече от нейни поддръжници се отричат от позицията на канцлера", пише "Политико".

Ключов човек за бъдещата политическа кариера Меркел е Волфганг Шойбле, но задържането му на борда ще бъде достатъчно трудно - министърът на финансите отказа да направи отстъпки на Атина и намекна за оставка, ако бъде поставен под натиск. Въпреки това пред "Шпигел" Шойбле каза, че не възнамерява да напуска поста, но самото предположение за оставката му в Берлин се разглежда като предупреждение към Меркел за това да не отива твърде далеч.

Подкрепата на министъра на финансите е важно за канцлера по две причини: първо, присъствието на Шойбле в партията се възприема като гаранция, че Атина няма да получи преимущество. На второ място, това е най-популярният политик от ХДС с рейтинг от около 70%, който е по-висок от този на Меркел. С други думи, без подкрепата на Шойбле политика на Меркел за Гърция е обречена на крах, какво вътре в страната, така и сред широката общественост.

Превод; БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички