Миграционна република Германия


Миграционна република Германия
Снимка: Getty Images / Guliver

2005

Германия привлича множество мигранти от цял свят, но не винаги точно тези, които желае. Страната се нуждае от повече квалифицирана работна ръка. Въпросът е как тя да бъде привлечена?

"Трябва да правим целенасочена реклама на нашата страна, ако искаме хората да идват при нас", заяви Томас де Мезиер по време на конгрес по въпросите на миграцията в Берлин. Според него "миграционният маркетинг" е необходим, тъй като прогнозите за броя на квалифицираните специалисти на германския трудов пазар през идните години изглеждат доста мрачни.

От студия на фондация "Бертелсман" стана ясно, че до 2050 година германците в трудоспособна възраст ще намалеят с 11 милиона. А за съществуващите сега 45 милиона работни места ще останат да се конкурират едва 29 милиона трудещи се. От това министърът на вътрешните работи прави заключението, че Германия трябва да повиши привлекателността си за висококвалифицираните чуждестранни специалисти.

"Миграционен маркетинг"

Томас де Мезиер смята, че е необходима още реклама за Германия, макар и днес страната да е сред най-предпочитаните миграционни дестинации в света. Понастоящем в Германия живеят 8,2 милиона души с чуждестранни паспорти. Още по-голям е броят на хората с мигрантски корени. Гражданските войни в Ирак и Сирия доведоха до драстично увеличаване на броя на бежанците в Германия. През миналата година в Германия са подадени 200 000 молби за политическо убежище. Експертите смятат, че през тази година техният брой ще достигне 300 000. "В никоя друга страна по света не са подават повече молби за политическо убежище, отколкото в Германия", заяви Томас де Мезиер.

Според него "модерната миграционна страна Германия" трябва да поведе дискусия за това, как да бъде организирано привличането на повече квалифицирана работна ръка отвън. При това рекламната кампания не бива да бъде единствено задача на държавата. Мощната германската икономика трябва също да участва активно в кампанията, смята де Мезиер: "Германските фирми, които изнасят стоките си по цял свят би трябвало да проявяват повече творчество, за да привличат на работа подходящи чуждестранни специалисти", каза министърът. Президентът на Съюза на германските индустриалци Улрих Грило увери министъра, че икономиката полага усилия в тази насока.

Има ли нужда от нов миграционен закон?

Някои вярват, че един нов миграционен закон с ясни и прозрачни правила може да предложи рамковите условия за привличането на повече квалифицирана работна ръка отвън. Сред тях е и федералната министърка по проблемите на интеграцията Айдън Йозогуз от Социалдемократическата партия. "Досега мигрантите трябваше да наемат адвокат, за да могат де се справят с купищата формуляри и разпоредби. Един нов миграционен закон може да внесе повече прозрачност, както за мигрантите, така и за германските граждани. Много хора дори си мислят, че над миграционните процеси не се осъществява никакъв контрол и това всява ненужен страх, от който печелят десните популисти, смята Айдън Йозогуз.

Вътрешният министър обаче е противник на изработването на нов миграционен закон: "Ние няма да успеем да привлечем значително повече висококвалифицирани специалисти само с юридически поправки и опростяване на правилата за прием", смята той. Председателката на експертния съвет по въпросите на миграцията - проф. Кристине Лангенфелд също не вярва, че един нов миграционен закон може да донесе решителен напредък: "Тези, които си мислят, че в новия миграционен закон всичко ще бъде по-просто, по-прозрачно и разбираемо, се заблуждават дълбоко", казва тя.

Миграция от определен културен кръг?

Различни са и мненията по въпроса, в кои държави трябва да се води рекламна кампания за набиране на повече преселници. Томас де Мезиер не крие, че предпочита да лансира идеята в европейските християнски държави. "Смятам, че е легитимно една мигрантска държава да се съобразява с това, кои хора най-добре биха се вписали в нашата среда. Гражданите ще възприемат много по-добре мигранти, които пристигат от близък до нашия културен кръг", твърди той.

Това обаче е извънредно чувствителна тема. Още повече, че медиите през последните седмици и месеци бяха принудени да информират за "тъмните страни" на миграционна Германия. Дяснопопулисткото движение "Пегида" например продължава да насъсква хората срещу приемането на бежанци. А палежът на един приют за бежанци в Трьоглиц е най-пресният пример за ксенофобски настроения.

ЕС трябва да организира миграцията по-добре

Германският вътрешен министър смята, че и ЕС трябва да организира по-добре миграцията в рамките на Европа: "От гледна точка на над 50-те милиона бежанци по цял свят, ние имаме нужда от европейски отговори", заяви той на конгреса в Берлин. В средата на май ЕК трябва да представи нова миграционна агенда за 28-те страни-членки на ЕС. ЕК трябва да провери досегашното споразумение Дъблин-II, което урежда разпределението на бежанците в отделните страни от ЕС. Правозащитни организации остро критикуват това споразумение. Томас де Мезиер смята, че трябва да се разгледа въпроса за легалната миграция, като и да бъде засилена борбата срещу търговията с хора по външните граници на ЕС. Още през юни министрите на вътрешните работи и на правосъдието от ЕС биха могли да приемат първи резолюции по тези въпроси.

Източник: Дойче Веле, www.dw.de

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички