Най-големият враг на Тръмп са бедните


Най-големият враг на Тръмп са бедните
Снимка: Getty Images/Guliver

4447

Коментар на Рос Баркан за The Guardian

Когато се заговори за враговете на Доналд Тръмп, на първите места в списъка винаги са демократите и медиите. Все пак това е човек, който крещи "Фалшива новина" почти толкова често, колкото си поема въздух. Неговите истински врагове обаче не са нито журналистите, нито прогресивните политици, а бедните американци.

Иронията е, че Тръмп спечели именно от популизъм, ориентиран към финансовото състояние на хората, докато в същото време прави всичко възможно да ги прецака. Най-драматичният пример е унищожаването на Obamacare (здравната реформа на предшественика му Барак Обама), което ще накаже много бедни американци, които са гласували за него, и още толкова, които не са. Ще навреди на най-болните и най-уязвимите.

Миналата седмица Белият дом съобщи, че ще свие субсидиите за компании, които предлагат застрахователни услуги за хора с по-ниски доходи. Действието дойде часове, след като Тръмп обяви евтини политики с по-малко социални облаги и защити за гражданите.

За някои по-млади и здрави американци новите политики може и да са полезни. В същото време Obamacare, при всичките ѝ недостатъци, подсигуряваше грижа за хора с тежки състояния, които иначе можеха да останат и извън системата. 

Но това няма значение за Тръмп, който не може да понесе нищо от наследството на първия чернокож президент. Ако носи печата на Обама, то трябва да бъде заличено. 

Тръмп няма сериозна алтернатива на Obamacare. Републиканците в Сената блокираха откачените му планове за здравеопазването и сега той ще се опитва да чопли системата по всеки възможен начин. Бедните ще бъдат просто съпътстващи щети, което е в тона на Републиканската партия - цялата ѝ основа лежи на убеждението, че бедните и слабите заслужават да страдат. Това обаче не е извинение за демократите, които треперят твърде много над корпоративните интереси.  

Единственият отговор трябва да бъде план за достъпна здравна грижа за всички. Тръмп няма интерес към подобно нещо, защото е богат хулиган, който работи за благото на други богати хулигани. Готов е да жертва здравеопазването, само за да се направи на интересен. 

Президентът обаче не разбира колко ще пострада собствената му партия за здравните му решения. Барак Обама вече не живее в Белия дом. Републиканците контролират всеки аспект на управлението. Ако Тръмп беше по-различен човек - по-мъдър, по-нормален - щеше сериозно да се замисли над това.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички