Не, вие не сте зает. Просто сте груб


Не, вие не сте зает. Просто сте груб
Снимка: iStock/Guliver

3796

По материали на BBC

Затънал сте до ушите в работа, не можете да си вдигнете главата от задачи, затрупан сте... Когато хората ви питат как сте или какво правите, сигурно често ви се случва да отговорите с някаква вариация на „зает/а съм“.

В съвременното общество да кажеш, че си зает, се превръща едва ли не в самохвалство. Но, уверяваме ви, хората не са впечатлени. Подобно държание даже може да саботира кариерата ви и личния ви живот, казват експерти.

Не сте толкова заети, колкото си мислите

Заетостта се поставя на пиедестал във все повече компании. Служителите виждат, че шефът хвърчи насам-натам и се опитват да се покажат като много ангажирани.

Заблуда е, че когато изглеждаш зает, изпращаш сигнал, че си ценен кадър. Всъщност така хората разбират, че искаш да бъдеш оценен по някакво фалшиво впечатление, а по това колко си продуктивен. Съобщението, което изпращаш е: „Не съм особено добър в поставянето на приоритети.“

„Заетостта и липсата на свободно време се превърнаха в символ на статут“, смята Силвия Белеза, асистент в Университета Колумбия. „През 60-те лежерният начин на живот е бил белег на успех. Сега е обратното. Заетите хора са възприемани като притежаващи важни качества и характеристики, които компаниите търсят“.

Според други специалисти хората се самозаблуждават, че голямата заетост прави живота им по-значим

Въпрос на интерпретация

Когато постоянно отговаряте на въпроси и предложения със „зает/а съм“, вие може да отблъснете околните. Така им показвате, че за вас не те са важни. Какво да кажете вместо това?

Пояснете с какво точно сте заети, върху какво работите, какво ще правите през уикенда. Бъдете креативни и интересни. Не се затваряйте в клишето „заетост“ - то няма да помогне на кариерата ви.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички