Новата Студена война - илюзия или реалност?


Новата Студена война - илюзия или реалност?
Снимка: Getty Images

2159

Коментар на Матю Рожански, директор на Института "Кенън" към Центъра "Уилсън" във Вашингтон, и Рейчъл Салцман, специалист по руски и евразийски изследвания от Школата за перспективни международни изследвания към университета "Джон Хопкинс"

На фона на продължаващата криза в Украйна отново са на мода разговорите за "нова Студена война". Дори експертите, изучаващи Съветския съюз и Русия от далечните времена на взаимното гарантирано унищожение и разведряването до краха на комунизма, заявяват, че нормализирането на отношенията между Запада и Русия може да се случи най-рано след десетилетия.

Сюжетът за нова студена война звучи по следния начин: нахлуването на Владимир Путин в Украйна е непростително нарушаване на принципите на европейската сигурност и нормите на международното право, а това трови отношенията със САЩ и Европа до такава степен, че всякакви надежди за помирение и сближение ще са нищожни. Самият Путин е изпълнен с решимост да постави презрителното отношение към западните ценности, и особено антиамериканизма, в центъра на официалната идеология на режима. По-нататък, той с тези възгледи доста успешно промива мозъците на младото поколение руснаци. В близко бъдеще по такъв въпрос, като контрола върху въоръженията, ние можем да достигнем само ограничено споразумение – и при това, признавайки с нежелание, че без такова споразумение рискуваме да се унищожим един другиго, както и целия свят. Затова е налице повторение на Студената война, а след нея и разведряването.

Да, отношенията между Русия и Запада са извънредно напрегнати, а източниците на това напрежение са – преди всичко, катастрофалната ситуация в Украйна – в близко бъдеще няма да се променят. Но ние смятаме, че в концепцията за "нова Студена война" има една невярна представа за Русия и Запада, особено когато става дума за поколението, пораснало след разпадането на Съветския съюз и края на първата Студена война.

Като представители на това поколение в САЩ, което има опита да изучава Русия от позицията на "втора писта в дипломацията" и които също така са живели и работили дълго време в тази страна, ние смятаме за грешка да се гледа на текущия конфликт от позицията на предишния конфликт. Обявяването за започването на "нова Студена война" беше твърде рано и това определение не подхожда към създаващата се ситуация.

В геополитически план има ясни различия между настоящия конфликт и Студената война: отсъствието в настоящия конфликт на глобално идеологическо измерение, преобладаване на напрежението в постсъветското пространство, а не в останалите региони, а също така нарастващата роля на незападните държави /Китай, Индия, Бразилия и други/, които за момента отказват да вземат нечия страна. Както отбелязаха други експерти, тези разлики не изключват възобновяването между САЩ и Русия на отношенията, които са съществували в периода на Студената война, последиците от които могат да окажат съществено влияние на Европа и останалите региони.

Но от конфликта, който е господствал в света през втората половина на ХХ век, днешната ситуацията се отличава по дълбоките различия в междуличностните отношения и по тази причина тя не трябва да се нарича нова Студена война.

Въпреки разговорите за нова желязна завеса на взаимната враждебност и недоверие, която се е спуснала между Изтока и Запада, руснаците и американците могат да си гостуват и свободно да разговарят един с друг, както и да търсят взаимно разбиране по най-трудните въпроси посредством уважителен диалог. По време на своите неотдавнашни посещения в Москва ние на всички нива се срещахме с руски експерти, готови за сътрудничество, при това по-младото поколение се отличаваше със своя стремеж към полезен и задълбочен анализ на събитията в Русия и Украйна, а също така за отношенията между Русия и Запада.

Забележете: "полезен и задълбочен" - това не е евфемизъм, имащ значението "прозападен". Както и навсякъде, възгледите и мненията на новото поколение руски експерти се характеризира с голямо разнообразие. Но това са професионални, умни, интелигентни и готови да общуват с американците, дори ако това общуване не води до общи позиции. Освен това те са готови /поне/ за момента да говорят открито и публично, без да се страхуват от последиците за тях от страна на властите. В това е дълбоката разлика от онова време, когато даже баналният разговор с чужденец можеше да доведе до усложнения и таеше в себе си опасност.

Благодарение на интернет и международната система от връзки ние можем много лесно да общуваме един с друг, за което войните на Студената война даже не можеха да мечтаят. Чрез социалните мрежи ние ежедневно, а понякога ежечасно си разменяме картички или статии с нашите руски приятели и колеги. Фразата, че интернет направи света малък, не е банална. Във Фейсбук и Туитър ние наблюдаваме как нашите руски колеги и техните приятели в Русия заедно гледат едни и същи кадри, препоръчват ги един на други, дори и не мислейки за присъствието на американци в мрежата. Това също така означава, че ние виждаме нашите празници и рождени дни, виждаме как нашите семейства си почиват. По тази причина отношенията ни с руските колеги са по-дълбоки и по-обширни, отколкото между предишните поколения американски и руски експерти.

Всичко това е за по-добро, защото макар и този диалог да не е в състояние да сложи край на конфликта, той помага затова напрежението да не носи такъв дълбок характер и да не продължи дълго. Но за поддържането на такова сътрудничество и за влияние върху официалното мнение и политика във Вашингтон и в Москва е необходима критична маса от експертни гласове и от двете страни. За съжаление в това отношение САЩ са в по-лоша позиция, отколкото бихме желали. По ирония на съдбата, с приключването на програмите на американската администрация от епохата на Студените войни за подкрепа на специалистите по Русия и за финансирането на техните пътувания в тази страна броят на младите американци, избиращи тази специалност, намаля. Намаляха и техните възможности. В резултат на това преимущество имат гласовете от епохата на Студената война.

Ако няма разбирането колко важно е да се подготвят американски специалисти за изследване на Русия и за сътрудничество с нея, ще отслабнат и изчезнат тези междуличностни връзки, които са изключително важни за нас и нашите руски колеги. И тогава наистина можем да се окажем в положението на нова Студена война.

Източник: The National Interest. Превод: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички