Облигации - класическата инвестиция, която никога не губи своята привлекателност


Облигации - класическата инвестиция, която никога не губи своята привлекателност

3534

Анализ на Симон Фасдал, ръководител „Търговия с ценни книжа с фиксирана доходност“, Saxo Bank

Търговията с облигации е една от най-старите и утвърдени форми на финансова инвестиция, която се осъществява от повече от хиляда години. В известна степен на облигациите им липсва блясъка и вълнението на капиталовите и FX пазарите, въпреки това те запазват постоянния интерес на инвеститорите към себе си.

Облигациите се емитират от компания или организация като начин за набиране на финансови ресурси. Когато инвеститор купува облигация на компания или организация, той на практика заема на организацията размера на инвестицията, със споразумение инвестицията да му бъде върната в предварително договорен момент в бъдещето. В периода между издаването на облигацията и връщането на средствата, инвеститорът получава серия от погашения на лихви, известни като „купони“.

Възвръщаемостта на инвеститора или „доходността до падежа“, определя общата възвръщаемост като процент от първоначалната инвестиция, и тя може да варира в зависимост от рисковия профил на компанията или организацията, която издава облигациите. Инвестирането в облигации може да бъде добър начин за диверсифициране на портфолиото и ние в Saxo Bank търгуваме с повече от 7000 различни облигации.

Висока доходност срещу ниска доходност

Облигациите с висока доходност имат предимството да предлагат на инвеститора по-висока възвръщаемост под формата на купонни плащания, но са с по-голям риск от неизпълнение. Високата доходност при корпоративни облигации предполага, че емитентът не е компания с високо качество и има по-голям шанс купоните и основното плащане да не могат да бъдат платени на инвеститора.

На другия полюс са нискодоходните облигации, които имат по-ниска купонна платежна стойност, по-малък риск от неизпълнение и по-голям шанс всички купонни и основни плащания да бъдат направени, ако инвеститорът държи облигациите до падежа.

Когато определяте в облигациите на коя компания или организация искате да инвестирате, е важно внимателно да проучите кредитния рейтинг на избраната организация, която издава облигациите, и да прецените риска от неизпълнение. Организации с рейтинг “BB” или по-нисък се смятат за нисък клас, докато най-високият рейтинг, който може да бъде постигнат, е “AAA”. Компаниите с по-висок рейтинг обикновено предлагат по-нискодоходни нива от тези с по-слаб рейтинг. Имайте предвид, че инвестиционният риск при високодоходните облигации е по-голям и затова е важно внимателно да проучите причината за високата доходност.

Възможности на развиващите се пазари

През последните 5 до 10 години инвестициите на развиващите се пазари се разрастваха бурно, с главоломен растеж и инвестиционни възможности, които привличаха всички големи имена от международните финанси към новите пазари, като този на BRIC (Бразилия, Русия, Индия и Китай). И все пак, всичко хубаво не може да продължи. През последните 3 месеца пазарите навлязоха в режим на страх, който доведе до широкомащабни настроения за нерискови действия, които се отразиха на развиващите се пазари.

Докато в един момент държавите BRIC (Бразилия, Русия, Индия и Китай) се радваха на двуцифрени нива на растеж, тези нива показаха, че са неустойчиви в дългосрочен план, и оттогава се върнаха към далеч по-ниски равнища. Медийният фокус върху тази промяна на перспективата за развиващите се пазари също ги тласна към повишаване нивата на доходност на облигациите, които са значително над общата ниска доходност. Все пак, не винаги по-високите доходи са изцяло оправдани.

Комбинацията от бавно движещ се растеж и лоша политика повиши риска в правителствени облигации, деноминирани в щатски долари на развиващите се пазари, който също така се разпростря върху корпоративните облигации. Подобен риск съществува не случайно, но в много случаи това разпростиране е необосновано и инвеститорите могат да видят възможности, когато определят точно подобни несъответствия.

Като се има предвид все още не успяващият да повиши лихвените проценти Федерален резерв на САЩ, ние смятаме, че всяко действие на Фед от тук нататък ще бъде леко и повърхностно, дори при голям шанс за отлагане за 2016 г. Ако този сценарий се окаже реалност, може да се създадат възможности на пазара на облигации, докато общият риск на премията при развиващите се пазари, свързан с действията на Фед, ще трябва да бъде оценен по-ниско.

Политиката на Централната банка и представянето на европейските облигации

Много възможности се крият не само на развиващите се пазари. На срещата за монетарната политика през октомври, Европейската централна банка категорично индикира, че по-нататъшното монетарно облекчение ще бъде в отговор на продължаващата ниска инфлация. ЕЦБ посочи, че ще търси да намали лихвения процент при депозитите, както и състава на покупките на облигации, които могат да доведат до по-голяма продължителност и по-висок кредитен риск.

Тези новини очаквано водят до рязко падане на доходността при правителствените облигации, като най-силно засегнати са краткосрочните облигации. След като, както изглежда, Федералният резерв отлага повишаването на лихвения процент за неопределен момент, ние виждаме силна възможност за подобрение на финансовите пазари в края на годината. Европейските облигации, които напоследък се представят добре, се очаква да продължат да се отплащат на инвеститорите.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • GBP
  1
  2.31164
 • RUB
  Шведска крона
  SEK
 • JPY
  100
  1.41563
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  275.01
  268.57
 • Litecoin
  1
  118.71
  115.95
 • Ethereum
  1
  3623.42
  3540.40
 • Bitcoin
  1
  47060.84
  45982.66
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички