С търговските мита Тръмп сам си нанася рани


С търговските мита Тръмп сам си нанася рани
Снимка: Getty Images/Guliver

4872

Коментар на Ноа Смит за Bloomberg

"Търговските войни са нещо добро и е лесно да бъдат спечелени", написа наскоро американският президент Доналд Тръмп в Twitter. Под въпрос е обаче дали предложените от него мита (25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий) ще предизвикат война или са акт на приятелски огън.

Митата като цяло не са подходящ начин да се стимулира вътрешната индустрия. Те окуражават американските производители да се скрият зад протекционистичната политика на локалния пазар, вместо да мислят начини да пробият сред световната конкуренция. Принуждаването на американските потребители да ползват местните продукти може да доведе до по-ниско качество на американските стомана и алуминий. Съществува и опасността металите да поскъпнат, което много повече ще навреди на щатските производители, отколкото да им помогне. Най-голям удар ще бъде това за строителната индустрия.

Ще повлияе негативно и на американския износ. САЩ изнася много продукти, използващи стомана - самолети, автомобили, заводски машини и др. В много други се използва алуминий. И макар 70% от произвеждания в САЩ да се употребява на местния пазар, такса върху вноса ще позволи на американските производители да вдигнат цените за компании като Boeing, General Motors, Whirlpool. От Harley-Davidson и Caterpillar вече обявиха, че високите мита ще ги поставят в неизгодна позиция на глобалния пазар.

И така плановете на Тръмп да защити една индустрия всъщност ще навредят на други. Което противоречи на обещанията му за цялостно възраждане на производството.

Защитниците на митата твърдят, че стоманата и алуминият са важни за националната сигурност и затова трябва да бъдат "защитени" дори с цената на други сектори. Но истината е, че армията също ще пострада от високите цени на металите заради производството на танкове, изтребители, оръжия и екипировка.

Нито пък тарифите ще доведат до създаването на нови работни места. Причината - технологиите. Благодарение на тях и автоматизирането на процеси, просто вече не са нужни толкова много служители. Даже е възможно да се стигне до съкращения в другите индустрии, на които митата ще окажат негативно влияние.

Заради всичко това митата на Тръмп приличат на рани, които той сам си нанася. А би могъл да направи по-смислени неща. Например да предложи мерки за увеличаване на експорта. Причината американското производство на метали да не се е разраснало не е евтиният внос, а фактът, че самият пазар в САЩ не бележи растеж.

Към момента Тръмп сякаш се интересува повече от търговските войни заради самите тях, а не с цел да помогне на американските компании. Митата може да накарат него и последователите му да се чувстват по-добре, но ще изпразнят повече американски джобове, отколкото ще напълнят.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички