Иде търговска война: ЕС разкри как мисли да отвърне на САЩ


Иде търговска война: ЕС разкри как мисли да отвърне на САЩ
Снимка: Европейска комисия

4529

Европейският съюз се готви да отвърне на търговската атака на Доналд Тръмп.

В близките дни американският държавен глава възнамерява да подпише указ за въвеждането на 25% мито на вноса на стомана и 10% на вноса на алуминий. В отговор ЕС се закани да удари със свои мита щатски стоки като фъстъченото масло, портокаловия сок, няколко вида бърбън, боровинките и други.

За мерките съобщи еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, след като по-рано днес те бяха обсъдени от Европейската комисия, предаде AFP.

По думите ѝ този списък със стоки не е окончателен и финалният му вид ще бъде представен скоро.

"Митата, наложени от САЩ, ще навредят на трансатлантическите връзки, както и на глобалните търговски системи", заяви Малмстрьом.

Тя допълни, че ЕС се консултира с правни експерти, за да се увери, че контрамерките, които евентуално ще предприеме, ще бъдат легални.

Анализаторите определят подготвяните от САЩ мита като признак за засилване на протекционистичните практики от страна на американската администрация. Като част от прегледа на последиците за националната сигурност от вноса на стомана и алуминий, оценяваща зависимостта на страната от внос на метали, Департаментът по търговия на САЩ е изготвил три потенциални решения, насочени към ограничаването на вноса на метали. Самият Тръмп посочи "притеснения за националната сигурност" сред причините за въвеждане на по-високи такси.

"Сериозно се съмняваме, че митата могат да бъдат оправдани с националната сигурност. Не виждаме как ЕС и други партньори могат да бъдат заплаха за сигурността в САЩ. Намираме тези твърдения за дълбоко несправедливи", каза днес Сесилия Малмстрьом.

Макар че вносните мита вероятно ще бъдат наложени за всички страни, реалната им цел е да ударят пряко Китай. От Поднебесната империя едва ли ще останат безучастни, което засилва притесненията на задаваща се световна търговска война.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички