Тръмп на път да стартира глобална търговска война срещу САЩ


Тръмп на път да стартира глобална търговска война срещу САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

4101

Изявление на американския президент Доналд Тръмп в Twitter, че ще наложи мито от 25% върху вноса на стомана в САЩ и 10% върху вноса на алуминий предизвика истинска международна буря.

Още след като Тръмп пусна съобщението, че митата ще влязат официално в сила от следващата седмица, индустриалният индекс Dow Jones реагира и загуби 600 пункта, като все пак ограничи загубите и затвори редовната сесия при около 400 пункта минус. Инвеститорите обаче остават на нокти, защото Китай – една от най-засегнатите държави от евентуални бъдещи мита, обяви, че ще обмисли дали да не спре вноса на соя в САЩ, ако има мита върху стоманата и алуминия.

Реакции последваха от цял свят. Бразилия, която е на второ място по износ на стомана, директно заплаши, че ще наложи високи мита за целия американски внос. Канада определи намеренията на Тръмп за "неприемливи", защото внася 16% от целия внос на стомана в САЩ, а Европейският съюз също не остана назад. Лично Жан-Клод Юнкер говори пред Reuters и каза следното: "Силно съжаляваме за този ход, който изглежда представлява въпиеща намеса за защита на американското вътрешно производство и не е основан на какъвто и да било аргумент, свързан с националната сигурност. Няма да стоим безучастно, когато нашата индустрия е ударена с несправедливи мерки, излагащи на опасност хиляди работни места в Европа. ЕС ще реагира твърдо и съразмерно в следващите дни, за да защити интересите си с контрамерки срещу САЩ, съобразени с правилата на Световната търговска организация".

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс коментира, че няма да дава подробности преди следващата седмица, когато ще има официално съобщение. Така тя не отговори дали ще има изключения по отношение на митата т.е. дали те ще бъдат налагани на всички вносители или не.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички