Ще помрачи ли тероризмът Олимпиадата в Рио?


Ще помрачи ли тероризмът Олимпиадата в Рио?
Снимка: Gettyimages.com

3446

Анализ на Маурисио Саварези и Джошуа Гудман, Assciated Press

Половин милион чуждестранни туристи, десетки държавни глави и вниманието на световните медии. Ако нещо би могло да причини главоболие на антитерористичните сили, това са олимпиадите. След смъртоносните атаки на групировката "Ислямска държава" в Париж и на други места по света Бразилия, която почти не притежава опит в борбата с тероризма, увеличава мерките за сигурност за Олимпийските игри в Рио де Жанейро, които започват на 5 август. Плановете й включват удвояване на броя на силите за сигурност по улиците, изграждане на повече пунктове за проверка и по-тясно сътрудничество с чужди разузнавателни служби от това, което бразилците имаха за Световната купа през 2014 г. Ще бъде ли обаче това достатъчно?

Ричард Форд, пенсиониран експерт по антитероризъм на ФБР, който живее в Бразилия, изрази опасение, че докато властите разполагат със силен план да пазят спортистите и обектите, те не приемат достатъчно сериозно заплахата от нападатели тип вълк единак или самоубийствени атентати.

Той цитира коментари на министъра на правосъдието Алишандри де Мораис, който изненада много хора миналата седмица с изявлението си, че шансовете за терористично нападение по време на игрите са "близки до нула" и че уличната престъпност буди повече притеснения. Ден по-късно федералната полиция, ръководена от Мораис, арестува 10 бразилци по обвинение в принадлежност към аматьорска терористична клетка, заявила вярност към "Ислямска държава" в интернет обръщение. "Много е наивно да се мисли, че рискът от тероризъм е минимален", заяви Форд, който е работил по обезпечаването на сигурността на няколко олимпиади. "През последната година рискът от терористични атаки се е повишил значително навсякъде", допълни той.

Терористични нападения на Олимпийски игри са ставали рядко, но са били ужасяващи. Най-прочутото е избиването на единадесет израелски спортисти и един полицай в Мюнхен през 1972 г. Бомба, поставена от противник на абортите, уби един и рани 111 души на олимпиадата в Атланта през 1996 г.

"Бразилия има много проблеми, които други страни нямат. Това е "перфектната буря" за всеки, който иска да осъществи атака", посочи Форд. Първите в историята Олимпийски игри в Южна Америка са помрачени от редица проблеми - от епидемията от Зика и сериозното замърсяване на водата до бавни продажби на билети и въпроси за готовността на инфраструктурата, изградена за събитието.

Към проблемите по сигурността се добавят най-дълбоката рецесия от десетилетия, която принуди страдащото от недостиг на средства щатско правителство в Рио да намали рязко разходите и да забави плащанията, както и смущаваща политическа криза, довела до отстраняването на президента Дилма Русеф, докато срещу нея тече процедура по импийчмънт. Въпреки безгрижното отношение на бразилците, което е по-подходящо за уличен карнавал, отколкото за справяне със заплахи за сигурността на града, Форд е установил значителни подобрения в сравнение със Световната купа през 2014 г. Зачестили са съвместните тренировки с американски и други чужди военни за справяне с химически, биологични и ядрени атаки. Сформиран е съвместен разузнавателен център за игрите, позволяващ разузнавателните служби от цял свят да обменят информация и да разследват възникващи заплахи.

Източник: СтандартНюз

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички