Световната власт е в ръцете на Goldman Sachs?


Световната власт е в ръцете на Goldman Sachs?
Снимка: Getty Images / Guliver

3702

Хора, свързани с американската банка Goldman Sachs, редовно се изкачват на важни политически позиции по цял свят. Заговор ли е това или просто опортюнизъм? От Deutsche Welle предлагат част от фактите, както и тезите на един известен германски журналист.

Теориите на заговора се сменят с времето. Според тях светът се управлява ту от евреите, ту от масоните, ту от йезуитите, ту от болшевиките. Издателят на реномирания германски вестник Die Zeit Йозеф Йофе признава, че дълго време и той самият е защитавал подобна теория: за Харвард като център на световната власт. Та нали от този най-стар университет в САЩ са произлезли седем американски президенти, сред които и Барак Обама? Да не говорим за десетките други ключови фигури в областта на политиката, икономиката и медиите, като например легендарния държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

Банън, Драги, Барозу, Проди, Зелик...

С лека ирония Йофе формулира най-новата версия за лоното на световната власт. Днес то се намира в Ню Йорк, на Уест Стрийт 200, където е седалището на инвестиционната банка Goldman Sachs. Стивън Банън, главният стратег на Доналд Тръмп, е работил за тази банка. Същото важи и за Стивън Мнучин, бъдещия финансов министър. Още неколцина някогашни финансови министри са бивши кадри на Goldman Sachs: Хенри Фаулър (в администрацията на Линдън Джонсън), Робърт Рубин (при президента Клинтън) и Ханк Полсън (в кабинета на Джордж У. Буш). Това трио илюстрира факта, че Goldman Sachs дори успява да заличи границите между републиканци и демократи, коментира Йофе и припомня, че същата тази банка финансира Хилари Клинтън с 1 милион долара.

По-нататък издателят на Die Zeit изброява и други важни световни играчи, които имат връзки с Goldman Sachs: например Марк Карни, гуверньор на Bank of England, и шефа на ЕЦБ Марио Драги. И още: Жозе Мануел Барозу беше председател на Еврокомисията, а днес работи в Goldman Sachs International. Романо Проди смени службата си за банката с поста на правителствен ръководител в Италия, а Робърт Зелик се изстреля начело на Световната банка. И в Австралия кадър на Goldman Sachs пое правителственото кормило.

"Опортюнистите не са заговорници"

Разбира се, за глобален комплот и дума не може да става, заключава Йозеф Йофе. И припомня, че всички изброени хора, свързани с инвестиционната банка, са публични личности, които не крият биографията и кариерното си развитие и добре знаят, че обществеността ги гледа под лупа. „Те просто са верни служители на своите политически господари, които високо ценят глобално омрежените професионалисти. Опортюнистите не са заговорници”, коментира авторът.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички