Световното по футбол доказа, че Русия не може да спестява


Световното по футбол доказа, че Русия не може да спестява
Снимка: Getty Images/Guliver

4839

Коментар на Леонид Бершидски за Bloomberg

Докато цената на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 бе въплъщение на прахосничеството на руското правителство, то Световното първенство по футбол засега изглежда по-сдържано. И все пак президентът Владимир Путин не се е научил как да бъде съвсем пестелив.

Най-цитираното число за Зимната олимпиадата в Сочи е 51 млрд. долара - с 11 млрд. долара повече от Лятната олимпиада в Пекин, смятана преди за най-скъпата в историята. Руското правителство така и не призна официално, че е изхарчило сумата, а посочваше далеч по-ниски стойности. Самият Путин спомена 6,4 млрд. долара. Екипът на руския опозиционер Алексей Навални пък публикува информация за 45 млрд. долара, огромната част от които платени от правителството и държавни компании.

В контраст с това Световното първенство по футбол не изглежда да гълта толкова пари. Според данни, публикувани през април от организационния комитет, всички разходи около Мондиала ще възлязат общо на 11 млрд. долара (около 683 млн. рубли).

Когато Русия кандидатства за домакин, заяви, че ще изхрачи 3,8 млрд. долара, за да ремонтира и строи стадиони. Всъщност изхарчи 4,3 млрд. Но това е нищо в сравнение с ледената пързалка за Игрите в Сочи, която трябваше да бъде построена за 44 млн. долара, а излезе 272 млн.

Руснаците определено не са похарчили най-много за Световно първенство. През 2010 г. Южна Африка даде колосалните 40 млрд. долара, а през 2014 г. Бразилия се раздели с 15 млрд. Пък и все пак трябва да се има предвид, че много от средствата Русия дава за обновяване на инфраструктура, която ще ползва и след това, например летищата.

Разбира се, приятелите на Путин, сред които такива с наложени международни санкции, получиха солидни правителствени договори. Този път обаче властите строго следяха строителството на проектите. Дори имаше арестувани и съдени за злоупотреби със средства.

Въпреки това по-стриктния контрол и по-реалистичните разходи обаче, Световното първенство през 2018 си остава невъобразимо скъпо. Особено когато се вземе под внимание инфраструктурата на стадионите по места. Според някои данни на една седалка на стадион се падат похарчени 10 000 долара.

Руското правителство очевидно се е опитало да приложи научените уроци от Сочи. Но системата на Путин, в която надутите разходи за държавни проекти са основен източник на частно богатство, просто не е създадена, за да строи евтино. Това е и причината страната да може да постигне целите си за развитие и толкова години да не успява да се превърне в една от най-богатите държави в света, за което има потенциал.

Остава само да се надяваме, че мачовете ще си заслужават тези "златни" седалки.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички