Тайван - малкото голямо чудо


Тайван - малкото голямо чудо
Снимка: Getty Images

4446

Дори да не знаете много за Тайван, има голям шанс, оглеждайки се вкъщи, да намерите поне няколко следи от тази малка азиатска държава. От десетилетия Тайван произвежда уреди за кухнята, офиса, банята и гаража, а в последните години се е насочила и към пазара на смарт устройства. А защо не е лошо да й обръщаме внимание? По две причини – развива се много добре икономически и изразява готовност да инвестира по-активно в ЕС и в България.

Тайванската икономиката е сред най-силните в Азия. От 2000 до 2014 г. тя нараства средно с по 4,1% годишно. През изминалите дванадесет месеца износът на страната пък се покачи до рекордни стойности. Самото правителство се фокусира върху шест развиващи се отрасъла – туризъм, зелена енергия, здравеопазване, култура, биотехнологии и земеделие, но висок приоритет имат и други, вече развити. Сред тях са финансите, технологиите, инфраструктурата, образованието. Държавата е на пето място в света по регистрирани патенти, като бива изпреварена само от САЩ, Япония, Германия и Южна Корея.

Освен с това, че е център на иновациите, Тайван може да се похвали и с привличането на много чуждестранни инвеститори чрез благоприятните условия, които предлага - малко на брой процедури за стартиране на бизнес, интензивна конкуренция на местния пазар, добре работещи финансови пазари, наличие на рисков капитал. В същото време обаче разчита все повече на собствено производство и на развитието на местни фирми, особено в сферата на технологиите. Водещите тайвански фирми в глобален мащаб са Asus, Trend Micro (често грешно възприемана като американски бранд), HTC, Aser, Maxxis, Giant и други.

Едва ли може да се каже, че страната е особен фактор в международните отношения. След гражданската война през 1949 г. Китай я разглежда като своя отцепила се провинция и се стреми официално да си я върне. Тайван все още нарича себе си Република Китай и номинално твърди, че има претенции към територията на континентален Китай, но такива не са официално заявени. Съединените щати се ангажират да защитят Тайван в случай на нападение, макар че формално Вашингтон не е признал Тайван за независима държава.

За технологичната индустрия обаче островът е значимо място. Тайванските фирми имат голям опит в области като електроника, системна интеграция, дизайн. Сега фокусът е върху информационните технологии – от персоналните компютри през смартфоните до мултимедията. Все още оттам е много активен износът на телевизионни тунери, декодери, прожектори. Немалка част от световните USB флаш устройства са създадени именно от тайвански производители. Една от компаниите дори предлага мобилен телефон с вградено back-up устройство за съхранение на данни.

Тайван продължава да развива добре и други области, например производството на медицинско и транспортно оборудване, на електрически уреди и осветителни тела, машиностроенето. През изминалата година външната търговия на страната достигна 313,8 млрд.долара.

Дали обаче успехите ще продължат и през 2015? Конкуренцията на технологичния пазар е безмилостна. А пък според проучване на Асоциацията на вносителите и износителите в Тайпе, цитирано от сайта taiwannews, е възможно Тайван да падне с две места в класацията за търговска конкурентоспособност, заставайки така на 14-а позиция. Но това едва ли ще притесни силно бизнеса в страната.

Според същото изследване обещаващи пазари за Тайван са САЩ, Индия, Китай, Сингапур, Индонезия, Малайзия. Сред тях скоро може да се нареди и България. Мащабът на търговските отношения между Тайван и нашата държава все още е малък и далеч от потенциала си. Тайванските власти обаче заявяват, че са силно заитересовани да си сътрудничат икономически както с целия Европейски съюз, така и с България.

Автор: Деница Райкова, Expert.bg

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички