Такива думи нямат място във Facebook


Такива думи нямат място във Facebook
Снимка: Thinkstock

4155

В бъдеще Facebook, Twitter и Google ще трият в рамките на 24 часа публикации, насаждащи омраза. Само че не в България. Подобно споразумение със социалните мрежи бе постигнато в Германия - по инициатива на министър Маас.

В бъдеще социалните мрежи в Германия възнамеряват да трият в рамките на 24 часа публикации, насаждащи омраза или подстрекаващи към насилие. За тази цел Facebook, Twitter и Google ще се съобразяват не само със собствените си правила, а и с германските правни рамки. Това стана ясно вчера след срещата на работна група под ръководството на германския министър на правосъдието Хайко Маас. Част от нея са и представители на водещите социални мрежи като Facebook, Twitter и Google, както и на неправителствени инициативи и организации. Споменатите концерни са се съгласили да обучат немскоговорящи сътрудници, които да проучват сигналите за нерегламентирани съдържания.

Германия отдавна настоява да бъде въведен ред в социалните мрежи, като по този начин се ограничи използването на реч на омразата. В хода на актуалната бежанска криза броят на публикациите, насаждащи омраза, нарасна значително. А те могат да имат фатални последици.

Границите не бива да се прекрачват

От началото на годината до средата на ноември в Германия са регистрирани 1 610 посегателства срещу бежанци и мигранти. В над 1 300 от тези случаи извършителите са крайнодесни активисти. Броят им е двойно по-висок, отколкото през миналата година. В повечето случаи става дума за политически мотивирани престъпления, като важна роля за тях играе и подстрекателството в интернет.

"Свободата на мнението в интернет е важно достижение. Това обаче не означава, че ние трябва да си затваряме очите пред призивите към насилие или случаи на подстрекаване на масите", казва германският министър на правосъдието. Затова в бъдеще при оценката на подобни съдържания - било то текст, снимки или видео - наред със собствените си правила, социалните мрежи ще прилагат също и принципите на германското право, твърдят от министерството. Постинги със съмнително съдържание ще бъдат препращани на германските правоприлагащи органи. "Това е давало положителни резултати и преди", твърди Хайко Маас.

Решението на социалните мрежи да се съгласят е донякъде изненадващо. Дълго време те отказваха всякаква намеса в публикациите на потребителите, освен в случаи на конкретни оплаквания. Facebook например отказваше да изтрива постингите, съдържащи реч на омразата, макар тя да е забранена и в правилата за използване на платформата, отричайки това да представлява нарушение на германското законодателство.

"Трябва да увеличим натиска над Facebook и сие"

Макар че официални представители на социалните мрежи потвърдиха постигнатото споразумение с германските власти, засега не е много ясно кога компаниите ще започнат да прилагат новата мярка. Може би и затова германският правосъден министър е цитиран да казва, че не е съвсем доволен от крайните резултати от споразумението. "Трябва да увеличим натиска над компаниите", твърди той и припомня, че в случая става въпрос за обществено явление, срещу което мълчаливото мнозинство трябва да се надигне.

Актуално проучване на германския съюз на IT-индустрията Bitcom показва, че почти всеки втори потребител на глобалната мрежа е попадал на съдържания в интернет, съдържащи обидни и расистки квалификации или пък закани за използване на насилие. А всеки девети дори се определя като жертва на подобни изявления.

Източник: Дойче Веле България, www.dw.de/bg

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички