Втората световна приключи преди 70 години, скъпа Гърция!


Втората световна приключи преди 70 години, скъпа Гърция!
Снимка:

2975

Настояването на Гърция да получи репарации от Германия за вреди, нанесени ѝ през Втората световна война, бе изтупано от прахта тази седмица в емоционална реч на гръцкия премиер Алексис Ципрас. То може да има, а може и да няма законово основание, но повдига важен въпрос: Кога Европа най-сетне ще спре да води Втората световна война?

Искането е за компенсации от 162 млрд.евро заради повреди на инфраструктурата и заем, който националната банка на Гърция е била принудена да отпусне на Хитлер и всъщност никак не е ново. Балканската страна го засегна още през 2012 г., когато тройката кредитори ЕК, ЕЦБ и МВФ ѝ наложиха мерки за затягане на коланите в замяна на финансова помощ. Както тогава, така и сега гръцките власти се държат за темата кат удавник за сламка, търсейки някакво предимство в международните преговори.

Германия категорично отхвърли исканията с два аргумента. Първият е, че вече е платила репарации в размер на 115 млн.марки на Гърция през 1960 г. и тогавашното двустранно споразумение я освобождава от допълнителни плащания. Вторият е, че с договора „2+4“ от 1990 г. (договорът, с който Германия окончателно бе обединена) са се изчистили всички задължения на страната от времето на войната и ако Гърция е имала някакъв проблем, е трябвало да действа тогава.

Очаквано, Ципрас разкритикува тези доводи. Според него Лондонското споразумение от 1953 г., според което половината от дълговете на ФРГ се опрощават, въпросът трябва да се рещи след обединението на Германия. Законите в сферата са доста мъгливи – би могло да се твърди, че и едната, и другата страна има право. И двете тези имат своите последователи в Европа, дори в самата Германия. Ако Атина поиска, може да заведе дело срешу западната държава и да се стигне до съд. Но процедурите ще бъдат дълги, а резултатите – несигурни, така че това би бил доста рискован ход от страната на Гърция, която отново е на ръба на финансов колабс.

В своята същност спорът е за това дали Втората световна война е събитие от миналото или от настоящето. И дали наистина е приключила. Не става дума само за гръцките репарации. Много от критиките към германското лидерство в Европа все още се основават на твърдения, че Берлин не си платил достатъчно за престъпленията на Хитлер. За много млади германци войната е древна история. „Не трябва ли Гърция, която много се гордее с Александър Велики, също да даде компенсации за неговите несправедливи действия?“, подигравателно попита Рейнард Мюлер от страниците на Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Европейците обаче трябва да осъзнаят едно нещо – безсмислено е да се възраждат стари вини, когато те не са коренът на настоящите проблеми. Войните приключват, а победителите и победените поемат в различни посоки. Следвоенният път на Германия я поведе към икономически успех. Този на Гърция не.

Сега колеблив политически елит без визия за ефективни реформи води битки, за да повдигне духа на една обезверена нация, дори това да не доведе до парични постъпления. Но Ципрас и екипът му трябва да приемат условията на действителността и да спрат да губят време в 70-годишни спорове.

Автор: Леонид Бершидски, Bloomberg.com. Превод: Expert.bg.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички