Защо и как кърменето помага за ръста на икономиката


Защо и как кърменето помага за ръста на икономиката
Снимка: Thinkstock/Guliver

7364

Кърменето на повече бебета за по-дълъг период от време може да спести на световната икономика близо 300 млрд. долара за една-единствена година просто като спомогне за отглеждането на по-умно и печелещо повече поколение, посочват учени. То също така допринася за предотвратяването на 800 000 случая на детска смъртност и 20 000 случая на починали жени от рак всяка година, пише AFP.

„Кърменето спасява животи и пести пари по един и същи начин във всички държави, бедни или богати“, коментира Цезар Виктора от Федералния университет в Пелотас, Бразилия, един от авторите на проучването.

„Има широко разпространено погрешно схващане, че ползите от кърменето се свързват само с бедните държави. Нищо не може да е по-далеч от истината“, посочва още той.

Откритията на изследователите са базирани на 28 научни прегледа и анализи, които разглеждат ползите за здравето и икономиката от кърменето. Според авторите техният труд е най-големият и подробен анализ от този тип, правен до сега.

Според него кърменето води до „драматично“ подобряване на средната продължителност на живота, а в страните с високи доходи намалява риска от внезапна смърт на новородените с повече от една трета.

В държавите с ниски и средни доходи може да предпази близо половината от децата от развиване на диария и една трета от тях от респираторни заболявания. Кърменето също така може да помогне и за предотвратяването на 800 000 смъртни случаи, което е близо 13% от всички смъртни случаи на деца под две години.

Сред другите ползи от него учените посочват и увеличаването на интелигентността на децата. Данните от изследването показват, че загубите за световната икономика от намалени познавателни способности заради недостатъчно кърмене достигат до 302 млрд. долара през 2012 г.

В миналогодишно проучване на изданието „The Lancet Global Health“ се посочва, че кърменето повишава интелигентността, удължава образованието и увеличава доходите, независимо от произхода на семейството.

При последното проучване учените са проследили развитието на 3500 души от Бразилия в продължение на 30 години.

Според данните повишаването на броя кърмени деца под шест месеца до 90% в САЩ, Китай и Бразилия и до 45% във Великобритания, ще намали значително разходите за лечение на общи детски болести като пневмония, диария и астма. В САЩ спестените средства ще бъдат 2,45 млрд. долара, във Великобритания 29,5 млн. долара, в Китай 223,6 млн. долара и 6 млн. долара в Бразилия.

За жените по-дългият период на кърмене отчита намаляване на риска от рак на гърдата и на яйчниците, посочват изследователите, според които близо 20 000 смъртни случая на жени могат да бъдат предотвратени годишно.

Въпреки това само едно от всеки пет деца в страните с висок доход се кърми до 12 месеца, а едно от три в държавите с ниски и средни доходи се кърми през първите шест месеца от живота си. Сред страните с най-ниските проценти на кърмене на деца се нареждат Великобритания, където 1% от децата се кърмят докато навършат една годинка, Ирландия с 2% и Дания с 3%. Кърменето е много по-често срещано в бедните държави.

Кърмата е хранителна и защитава от болести, но невинаги е практично решение за жени, които не могат през цялото време да са до децата си като в някои общества не се гледа положително на кърменето на обществени места. В някои случаи дори може да е опасно – кърменето предава ХИВ и СПИН от заразена майка на дете.

„В момента насърчаването на кърменето е фокусирано върху окуражаването на жените, без да се осигуряват необходимите икономически и социални условия както здравна система, адекватни права на майките, промени в работната среда, консултиране и образование“, посочва съавторът на проучването Найджъл Ролинс от Световната здравна организация (СЗО).

Друг проблем е и „агресивният маркетинг“ на заместители на кърма, като продажбите им в световен мащаб ще достигнат 70,6 млрд. долара до 2019 г. Изследването призовава за политически ангажимент и инвестиране на финанси за улесняването на кърменето, както и по-стриктни регулации на индустрията със заместители на кърма.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички