Злото, което ИД може да стори с водата


Злото, което ИД може да стори с водата
Снимка:

5372

Те могат да причинят наводнение или суша. Или пък да отровят язовири и реки. Водата в ръцете на ИД може да се превърне в оръжие за масово унищожение – особено, ако силата на ислямистите започне да отслабва.

Водата означава живот. Или пък смърт - ако е в повече или не достига. Фактът, че терористите от т.нар. "Ислямска държава" (ИД) целенасочено окупират язовирни съоръжения в северната част на Ирак и Сирия е сериозен повод за загриженост. От осем важни язовира по течението на Тигър и Ефрат, ислямистите контролират пет и атакуват останалите. При това те използват природния ресурс като оръжие, твърди експертът на берлинската Фондация Тобиас фон Лосо. "Те променят оттока на водите и така обезводняват или пък наводняват определени места. По този начин те прогонват и хората, живеещи там, съсипвайки тамошните условия на живот", казва той.

Използването на водата като оръжие не е откритие на ИД. Още през Първата световна война Белгия отваря шлюзовете на реки и канали край Нюпорт. Така е наводнена долината на Изер, в която тогава се водят ожесточени боеве. Мярката се оказва успешна: атаката на германските войски е спряна. Близо четвърт век по-късно подобен план се проваля по трагичен начин: по време на китайско-японската война през 1938 китайският диктатор Чан Кайши решава да взриви язовирните стени в провинция Хенан с идеята да удави във водите на Жълтата река напиращата японска армия. Това обаче само забавя атаката на японците - с една седмица. Същевременно загиват близо 800 000 цивилни граждани.

Тактиката на ислямистите

И в Средния Изток водите са били използвани като оръжие. През 1990-те иракският диктатор Саддам Хюсеин нареди да бъде обезводнена южната част на страната, с цел да бъдат наказани живеещите там шиити - заради въстанието, които бяха вдигнали срещу него.

"Никой друг досега обаче не е използвал водата като оръжие толкова последователно и систематично, както терористите от ИД", твърди берлинският експерт по сигурността фон Лосо и дава следните примери за това: "През май 2015 т.нар. "Ислямска държава" превзе язовира край Рамади. След това терористите намалиха наполовина водния обем по долното течение на Ефрат и ограничиха достъпа до вода на общо пет провинции. Водите на язовир край Фалуджа пък бяха използвани през 2014 както за отбрана, така и за нападение и то само в рамките на няколко дни. Първо милициите на ИД наводниха региона, за да прогонят иракските правителствени войски от горното течение на реката, а после пуснаха язовирните води и предизвикаха толкова сериозни щети, че 60 000 души бяха принудени да избягат."

Точно поради тази предистория светът настръхна, когато през август 2014 бойци на ИД завзеха язовира на река Тигър край Мосул. От този най-голям язовирен водоем се осигурява близо половината от електроенергията, необходима на Ирак, както и потреблението на вода в кюрдските области. Ако терористите бяха продължили да контролират това стратегическо място, те биха били в състояние да нанесат огромни разрушения на град Мосул и да убият половин милион души в региона. С помощта на масивни американски въздушни удари иракските войски и бойците пешмерга успяха да си върнат контрола над язовирното съоръжение.

Оръжие за масово унищожение

ИД използва водите и като средство за масово унищожение: като ги замърсява или направо отравя. Подобно нещо се случи през декември 2014 година, когато терористите замърсиха питейните води южно от Тикрит с помощта на суров петрол. Ислямистите смятаха да използват този метод дори на европейска земя: през юли 2015 привърженици на ИД имаха намерение да отровят най-големия водоем на косоварската столица Прищина и бяха разкрити едва в последния момент.

Най-голямата опасност обаче би се задала, ако позициите на ИД отслабнат, предрича експертът Тобиас фон Лосо. "Ако ИД бъде отслабена военно и загуби части от територията и влиянието си сред населението, може да се стигне до отмъщение на терористите, което да доведе до истински апокалипсис. В този случай те биха могли да взривят язовирни стени по Тигър и Ефрат и да отворят всички шлюзове. Тогава водата би станала средство за масово унищожение", казва той.

Източник: "Дойче Веле България"

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички