60% от млечния сектор е в сивия сектор


60% от млечния сектор е в сивия сектор
Снимка:

360

В България се произвежда 1 млн. тона мляко годишно и допълнително влиза 20-30% мляко от ЕС. Ако се направят проверки наяве ще излезе, че много от компаниите изкупуват млека от нерегламентирани производители. При евентуална проверка ще стане ясно, че около 60% от млечния сектор е в сивия сектор.

Това каза в сутрешния блок на телевизия България он ер Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му това създава нелоялна конкуренция, която пречи на легалните компании. От началото на септември компаниите работят с нови цени, като изкупната цена на млякото от производител се е повишила с около 10%. Това ще се отрази различно на крайната цена на млечните продукти, обясни още Присадашки.

Агенцията по храните трябва да провери абсолютно всички компании, които произвеждат млечни продукти. Трябва да провери какви суровини се ползват, с какво качество и на какви цени се предлагат продуктите, посочи той.

Присадашки отказа да прогнозира с колко ще се повишат крайните цени, защото по думите му това зависи от политиката на всяка компания.

Ако в България се вземе решение за намаляване на данък добавена стойност с 10% компаниите няма да злоупотребяват при определянето на цените, каза още зам.-председателят на браншовата асоциация.

Според него разумното увеличение на цените на млечните продукти е в размер до 10%, но всяка компания решава за себе си, допълни още той.

Според него държавата трябва да промени политиката си по отношение на животновъдството и това е единственият начин да се повлияе положително на сектора.

 

  • Етикети:

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички